Култура, Новини

Откриха националния фестивал „Театър без граници”, утре ни чакат нови четири постановки

Днес, 23 октомври, в читалище-паметник „Отец Паисий” официално бе открит Шестият национален фестивал на любителските театри „Театър без граници”. Още в първия ден на проявата публиката се наслади на три пиеси – „Френски меден месец” от Джони Мортимър и Браян Кук на театрална формация „Медека” от Вършец; „Съмнително лице” от Бранислав Нушич – на сборен състав при читалище „Напредък 1869” в Горна Оряховица и читалище „Съединение 1888” от село Драганово; „Служботърсачи” по Иван Вазов на театралния състав при читалище „Светлина 1872” в Кортен.
Водещата на церемонията по откриването Ралица Стоянова изтъкна, че красивият ни планински град се превръща за шести път в голяма сцена, на която таланти от цялата страна, запленени от магията на театралното изкуство, да покажат в благородна надпревара своите дарби и артистични умения.
Кметът Владимир Георгиев пък изрази надеждите си повече хора да присъстват на самите постановки, отколкото на официалното откриване, което се състоя в 17.30 ч. – половин час преди последната пиеса за деня, и бе проследено от едва петдесетина зрители. Вл. Георгиев заяви, че читалището ни е място за духовен живот и благодари сърдечно на цялото ръководство за положените усилия за организиране на фестивала.
Председателят на читалището Стоян Пашов пожела успех на всички актьори: „Нека те се чувстват удовлетворени от това, което са направили; да се представят по възможно най-добрия начин; но все пак нека не забравяме, че съставите са любителски, играят единствено за удоволствие и нямат професионални ангажименти”.
Председател на журито в тазгодишното издание на „Театър без граници” отново ще бъде актрисата от Сатиричния театър „Алеко Константинов” Добрина Гецова, а нейни колеги ще бъдат актьорите Ивайло Аспарухов и Любен Чаталов.
Д. Гецова също сподели очакванията си за повече публика по време на постановките, „защото театърът не може без публика”. Тя похвали домакините от ръководството на читалище-паметник „Отец Паисий” и заяви, че не навсякъде има такава инициативност като при нас.
Утре – вторник, 24 октомври, самоковските любители на театралното изкуство ще имат възможността да се насладят на нови четири пиеси – „Една за всички, всички за една” по Недялко Йорданов на младежката театрална школа при читалище „Искра 1860” в Казанлък; „Българи от старо време” по Любен Каравелов на самодейния театрален състав при читалище „Георги Парцалев 1901” в гр. Левски; „Една калория нежност” от Георги Данаилов на любителския театрален колектив при читалище „Братство 1884” в град Павликени; „Големанов” от Ст. Л. Костов на театралния състав „Харизма класиКо” при читалище „Съгласие” в гр. Дебелец. Пиесите започват съответно в 11, 13.30, 16 и 18.30 ч. Заповядайте!

1 Comment

  1. Благовест Коларов

    Уважаеми организатори на това културно събитие, защо не се съобразявате с дните на провеждане на конкурса, а именно да бъде в почивни дни – събота и неделя? Така беше и на конкурса за стара градска песен. Хората които са на работа могат да посетят само постановката в 18.30 ч. Иначе ще има посещение само от 50 ина по жизнени пенсионери. Приятно прекарване на малобройната публика!

Leave a Reply