Новини, Шарен свят

Откриха новия общински жилищен блок в “Самоково”

С водосвет на 7 октомври тържествено бе открит новият общински жилищен блок в кв. “Самоково”. Лентата прерязаха ВРИД кметът на общината инж. Евелина Перфанова и шефът на фирмата, изградила блока – инж. Димитър Лобутов.
Преди това г-жа Перфанова изтъкна,че обектът е финансиран изцяло от Общината и представлява важна част от мащабната строителна програма в града и района.
Удовлетворение от придобивката изрази и г-н Лобутов, който пожела по-бързо да отминава кризата и в скоро време да се купят и населят всички апартаменти в новия блок.
Инж. Бранимира Бодурова, председателка на комисията, извършила класирането на кандидатите за наематели на общински жилища в блока, и директор на дирекция в Общината, връчи документите и ключовете от апартаментите на техните нови стопани.
Майка с дете първа влезе в сградата, където ще живее с рожбата си.
Част от участниците в тържеството също проявиха интерес и имаха възможност да разгледат блока и специално общинския корпус.
Междувременно стана ясно още, че част от апартаментите в другите два корпуса на блока са продадени и някои от тях вече са населени от новите собственици.
Водосветът в началото отслужи отец Георги Николов.
Сред присъстващите бяха секретарят на Общината Емилия Константинова и други отговорни служители от местната администрация, изпълнявалият длъжността на инвеститорски контрол на обекта Димитър Йончев, кандидат-кметове, строители, граждани.
Самият блок е изграден съобразно всички изисквания на модерното строителство. Състои се общо от 56 апартамента, 7 ателиета и 8 търговски обекта, разпределени в 3 корпуса. Жилищата в източния и средния корпус са предназначени за продажба, включително чрез разсрочено плащане. Западният корпус остава собственост на Общината, като жилищата и ателиетата там се отдават под наем на семействата на сспециалисти в системите на здравеопазването, образованието, сигурността. Част от апартаментите ще се ползват от хора с увреждания. Във връзка с това в сградата е осигурен и подходящ достъп за инвалиди.
В сградата и около нея е изградена необходимата инфраструктура. Благоустроено е и пространството около блока, който с оригиналната си архитектура придава съвсем модерен вид на кв. “Самоково” при входа му откъм север, над болницата.

Leave a Reply