Откриха новия паметник на Константин Фотинов

Кирил Славов, Снежана Тодорова и Спас Киричев

21 май зае специално място в празничния календар на Самоков. На този ден – вчера, четвъртък, на главната улица „Цар Борис ІІІ” бе открит новият паметник на Константин Фотинов.
В словото си историкът Кирил Славов, директор на едноименната гимназия, очерта житейския и творчески път на Фотинов – „тази рядка, цялостна личност”.
Чест за града ни бе присъствието на председателя на Съюза на българските журналисти Снежана Тодорова. „Фотинов е велик българин, с когото се гордее цяла България, а журналистите го почитат и защото е основоположник на българската журналистика”, изтъкна г-жа Тодорова. Тя благодари на журналистическото дружество в Самоков с председател Тодор Попов за чудесната инициатива и на ръководството на града и общината за подкрепата. Сн. Тодорова връчи на кмета Георгиев почетния знак на СБЖ в знак на дълбока признателност за издигнатия монумент.
Г-н Георгиев благодари на скулптора Спас Киричев и на целия екип, съградил оригиналната композиция. Градоначалникът изрази удовлетворението си, че е започнало едно дело, за което често са разговаряли с изтъкнатия наш краевед Мария Йончева – да се превърне главната самоковска улица в един своеобразен възрожденски музей на открито.
Вл. Георгиев, К. Славов и Т. Попов откриха композицията под аплодисментите на присъстващите. По щастливо стечение на обстоятелствата 21 май бе и имен ден както на К. Фотинов, така и на скулптора Спас Киричев. В слънчевия ден много от присъстващите – млади и стари, си направиха снимки пред новата композиция, включително с нейния автор Киричев и сътрудничката му Маргарита Иванова.
Сред присъстващите бяха и други гости – доц. Здравка Константинова, ръководител на катедрата по „Иистория и теория на журналистиката” във Факултета по журналистика и масови комуникации към СУ „Св. Климент Охридски”, кметът на община Стрелча Иван Евстатиев, публицистът Величко Хинов. Тук бяха и председателят на Общинския съвет Силвия Стойчева, зам.-кметовете Сия Шехтанова и Васил Сайменов, ученици от ПГ „Константин Фотинов”, много граждани.

х х х

Мемориалът представя Константин Фотинов, седнал на пейка, със сп. „Любословие” в ръка, а на три плочи зад фигурата са дадени моменти от живота на първия български журналист и илюстрации от неговото списание.
Паметникът се откри в годината, в която се навършват 230 г. от рождението на Фотинов. Миналата пролет се навършиха и 170 години от излизането на първия брой на неговото списание „Любословие”. Самият паметник бе издигнат по инициатива на самоковското журналистическо дружество. Предложението намери възторжен прием от СБЖ и бе подето и подкрепено от кметското ръководство и общинската управа. Екипът на скулптора Спас Киричев в кратък срок изпълни успешно мисията си.
Художник на оригиналната композиция е Маргарита Иванова, а за дизайна се е погрижила Катерина Киричева. Отливането е извършил Петър Стойчев в леярна в Пазарджик и в леярско ателие в с. Мало Конаре. Самата композиция е от месинг и тежи около 750 кг.
За оформянето на околното пространство и превръщането му в красив кът за преклонение и отмора пък са съдействали специалисти и работници от Общината.

Евгения Попова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*