Новини, Шарен свят

Откриха нов детски център

Център за настаняване от семеен тип бе открит в последния ден на септември в двора на бившето училище „Никола Драмалиев”.
Свещ. Михаил Колев благослови служителите в новото учреждение, бъдещите му питомци и всички присъстващи, а кметът Владимир Георгиев благодари на служителите, трудили се по проекта, и на фирмата-изпълнител – „Красстрой”, за качествено свършената работа. Георгиев допълни, че откриването на центъра се е забавило, тъй като все още се очакват новодомците – деца и юноши, лишени от родителски грижи.
Управителят на „Красстрой” Красимир Милушев изрази признание на проектантите и на всички, допринесли за строителството на красивата сграда.
„В нова къща не се идва без подарък”, възкликна одиторът на проекта Росица Щърбова и подари на кмета цветя. След това градоначалникът, г-н Милушев и директорката на новия център Иванка Соколова прерязаха трикольорната лента.

В слънчевия ден сред събралите се бяха и зам.-кметът Васил Сайменов, секретарят на Общината Ангелина Вангелова, общински съветници, социални работници, служители от местната администрация, граждани. Тук бе и кандидатът за народен представител Радослав Стойчев.
Посрещнати с хляб и сол, гостите разгледаха новата придобивка. Даден бе и коктейл.
„Да кажеш, че сградата е красива, е вярно, но не е достатъчно. Това е фантазия – и по разпределение, и по обзавеждане, и по оформяне на помещенията, всяко различно оцветено. Не на дом, на дворец прилича. Дано децата, които ще дойдат, да го оценят и да го пазят”, коментираха хората, обходили цялото ново здание.

Стаите в новата сграда ще се обитават от по две деца. Обзаведени са четири всекидневни, бани. Монтирани са съоръжения за хора с увреждания.
Дворът пък всеки минувач може да види и оцени. Като в приказките са подредени кътове за игри, ярко оцветени, обезопасени, разнообразни, полезни и красиви.

Комплексът е построен по проект „За по-добро бъдеще чрез разкриване на нова социална услуга – Център за настаняване от семеен тип” по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”.
Безвъзмездната помощ по проекта възлиза на 190 641.87 лв. Началото е поставено на 5 март 2014 г., а финалът е предвиден за 31 октомври 2015 г. Технически ръководител на обекта е бил Стоян Иванов. Целият комплекс е изграден за по-малко от 4 месеца. Оборудването и обзавеждането са дело на фирма „Перун”. Самоков е сред малкото градове в страната, които за толкова кратко време са изградили подобни нови и модерни социални обекти.
В центъра освен директор са назначени вече 6 възпитатели, социален работник, медицинска сестра, хигиенист. Така са разкрити и нови десет работни места. Очаква се през октомври Агенцията за закрила на детето да насочи тук 14 деца за настаняване.

Евгения Попова

Leave a Reply