История, Култура, Новини, Образование

Откриха паметна плоча на митрополит Авксентий Велешки

Паметна плоча на митрополит Авксентий Велешки бе открита навръх 24 май на фасадата на едноименното училище.
Рано сутринта пред сградата се събраха ученици с родния трибагреник и с ликовете на възрожденци, учители, родители, общественици. Празнична атмосфера придаваше и фанфарният оркестър с ръководител Даниела Георгиева към училището, който изпълни и „Върви, народе възродени”. Водещата – шестокласничката Лия Ангелова, говори за епохата на Възраждането и запозна присъстващите с биографията на Авксентий Велешки. Тя изтъкна, че „нашата азбука е нашата национална идентичност”.
За първи път в публичното пространство прозвуча химнът на училището по текст на бившата дългогодишна пом.-директорка Елисавета Оцетова и музика на Вели Чаушев.
„Самоковци са наследници на едни от най-видните духовници, учители и зографи и ние трябва като грижовни стопани да се грижим за браздата на културата”, каза в словото си директорът на училището Христоско Чамов. Паметната плоча е направена по инициатива на местната структура на ГЕРБ, откъдето са дарили и средствата. Директорът Чамов и Венета Галева от ръководството на партията в Самоков откриха самата паметна плоча, която бе осветена от архиерейския наместник свещеноиконом Петър Стоименов.
Момичета в народни носии почерпиха с погачи и бонбони гостите, а малко по-късно и шествие тръгна от училището към площада, за празничния концерт по случай 24 май.

х х х

Авксентий Велешки е роден през 1798 г. в Самоков. Още съвсем млад се замонашва в Рилския манастир. Активно участва в борбите за църковна независимост. Умира след тежко заболяване през 1865 г. Завещава на родния си град средства за построяването на семинария. Погребан е в двора на българската църква “Св. Стефан” в Истанбул. През тази година се навършват век и половина от смъртта на бележития духовник, просветен деец и родолюбец.

Делян Василев

Leave a Reply