Откриха паметна плоча на основателя на „Левски” Владимир Григориев

В понеделник вечерта, на 26 май, на ул. „Цар Борис ІІІ” № 76 в града ни, на мястото на къщата, където е живял един от създателите и първи председател на футболен клуб „Левски” Владимир Григориев, бе открита паметна плоча.
Веднага след втория мач от финалната фаза на плейофите в баскетболното първенство между „Лукойл Академик” и „Левски” /75:76/ в „Арена Самоков” привържениците на „синия” клуб от столицата – стотина души, се отправиха към къщата на Владимир Григориев-Владиса. Половината от тях бяха дошли с прочутия нов автобус на феновете на „Левски”, на който от едната страна пише „Левски или смърт”, а от другата са изрисувани черепи. С тях бе и председателят на Националния фенклуб на „Левски” Владимир Владимиров-Гугутката. Той сподели за „Приятел”, че е очарован от идеята на местния фенклуб на „сините” и напълно подкрепя идеята за поставяне на паметна плоча.

Владимир Владимир /в средата/

Иван Щегров-Вангето, член на самоковския фенклуб на „Левски”, прочете емоционално слово за големия българин и левскар Владимир Григориев. Феновете пък запалиха факли. Под скандиранията им „Само Левски!”, „Обичаме те!” паметната плоча бе тържествено открита.
Шествието и тържеството бяха охранявани от полицейски ескорт. Именно липсата на разрешение от органите на МВР е провалило първоначалните планове на феновете на „Левски” плочата да бъде открита на самия рожден ден на популярния столичен клуб – навръх 24 май, когато бе тържествено честван вековния юбилей.

Един от по-възрастните привърженици на „сините” – бай Георги Котев, който живеел близо до Владимир Григориев, си спомни трогателна случка от края на 50-те години:
Тимът на „Левски” бил на лагер в Боровец и Самоков. Футболистите минали по улицата, а насреща им – бай Владо /Григориев/. Спрял ги той и им казал: „Момчета, може и да не ме познавате, но аз съм един от основателите на „Левски”. На футболистите това направило огромно впечатление. Те просто се стъписали…
Котев си спомни, че по това време в отбора са играели Димо Печеников, Димитър Йорданов-Кукуша, Александър Костов, Иван Дервенски, Йончо Арсов, Стефан Абаджиев /Теко/, Христо Илиев /Патрата/, Любо Гайдаров, Георги Соколов от юношите и др.
Владимир Григориев е роден през 1897 г. При основаването на „Левски” е бил ученик във Втора мъжка гимназия в София. Освен първи председател на клуба той е и играл като нападател – дясно крило. По-късно завършва Военното училище и става офицер.
В следващ брой очаквайте повече подробности за живота на Владимир Григориев и за дейността на местния фенклуб на „Левски”.

Делян Василев

Иван Щегров

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*