История, Култура, Новини

Откриха паметна плоча на певицата Кремена Станчева в Ковачевци

„Аз съм народна певица и това е моята най-голяма награда. Бързам да разкрия пред вас тайните на шопската песен. Това е национално богатство и не трябва да тъне в забрава. Бих искала и като спра да пея, хората да ни помнят и обичат.
Кремена Станчева”
Това е написано на паметната плоча, открита в двора на читалище „Селска пробуда” в родното на прочутата певица – Ковачевци, от кметицата Йорданка Бекярова. До паметния знак лее бистри и студени струи чешма, сякаш и тя пее като „нашата Кремка” /както я наричат с любов земляците й/.
Така с обич я наричаха и всички събрали се тук на 23 юни, за да отдадат своята почит на един голям творец и човек, отишъл си от този свят преди пет години. Бяха дошли и много хора от други села и градове. Идеята на кметицата Бекярова стана прекрасна реалност, а голямата Кремена заслужаваше това.
Слово произнесе Даниел Спасов, водещ на предаването „Иде нашенската музика” по телевизия СКАТ, ученик на Кремена. Той изпълни и нейна песен. Поздравление със стихове поднесе Пенка Ненова от Ковачевци.
Докато слушах, с умиление си спомних срещите с Кремена Станчева – посещението й на „Бобфест”-а в Радуил, участието в юбилейния концерт на Румен Сираков, запис в националното радио и пр. Тя винаги беше усмихната, лъчезарна. Познатите й разказват, че пеела по всякакъв повод, на младини в родното си село, особено по жътва…
Празникът, организиран в нейна чест и памет, се състоя в обновеното читалище на селото. На входа на залата бяха поставени платна със снимки от богатия творчески път на Кремена, дълги години участничка в прочутия хор „Мистерията на българските гласове”.
„За Кремка с любов” – под такъв наслов неизвестен автор е написал за певицата стихотворение; наистина не съвсем по правилата на поезията, но с втъкани много любов и преклонение:
„Манечко дете
на маса стои
и като славей
песен реди.
Стотици хора
в захлас го слушат.
Пееше в полето,
пееше в село.
С усмивка блага
към всички хора.
И като птица
света прелита.
Селото стихнало
и опустяло…
За тебе, Креме,
забрава няма.
Винаги вечна
ти ще останеш.
Дълъг бе пътя
на наш`та Кремена,
докато с песен
света омая.
Днес пее тука,
утре пее в Япония.
Българийо, мила,
Родино наша,
гордост за тебе
беше Кремена.
С твоето име
света беляза…”
Салонът се пукна по шевовете. Водещата Десислава Стоянова, пременена в народна носия, даде старт на концерта с поздравителния адрес на общинската съветничка Светлана Атанасова. Последваха изпълненията на детската фолклорна група от Ковачевци. С хубави песни зарадваха публиката и самодейците от Маджаре. Изявиха се и възстановените фолклорни групи от Драгушиново – женската и мъжката, както и Латинка Трохарова и Васил Димитров.
След чудесните изпълнения на жените от Мала църква бурни аплодисменти изпратиха 8-годишната Калина от Ковачевци, която, накипрена в дълга бяла рокля, изпя и изтанцува „Катерино моме”.
В памет на невероятния, прочул се в цял свят дует на Кремена Станчева и Василка Андонова, песен на Кремена изпълниха самодейци от дупнишкото село Крайници – Катя Георгиева, ръководителка на фолклорна група, и нейната племеница, десетокласничката Калина Гергинова. На сцената се изявиха и две групи от съседното село Ярлово. Алинските самодейци, макар и без своя ръководител Момчил Чалъков /участник по това време в друг фестивал/, също се справиха много добре.
След хубавите песни на жените от Говедарци сцената разтърсиха с хората си ентусиазираните млади танцьори от „Рилска магия”. С автентични носии и песни се проявиха жените от Злокучане. Много аплодисменти заслужиха и певиците, а и едва 6-годишните момченца и момиченца от детския танцов състав на Доспей. Те сякаш изпълняваха завета на Кремена: „Учете децата ни да пеят народни песни, да играят хора, за да остане през годините българското фолклорно богатство”.
В своеобразния празник на песента участва и фолклорната група „Самокови” към читалище-паметник „Отец Паисий”, която продължава благородното дело на своята основателка Лиляна Несторова.
Прекрасен край на програмата сложиха самодейците от самоковското читалище „Младост”. Трогателен жест – специални поздрави и цветя – заслужи 90-годишната участничка в Шишмановската група Трендафилка Щупалова. Певческото си изкуство показаха малките изпълнителки от „Камбанки” – Маргаритка, Ани, Натали и Вики. Много ръкопляскания получиха за играта си и двата танцови състава към читалището.
После от салона тържеството се пренесе на двора, където оркестърът разигра сърцата и почти всички се хванаха на едно голямо хоро.
Тук бяха и съпругът и синът на певицата, нейната сестра, племенници и други родственици. Дано да пребъде празникът през годините, защото и Кремена, и хората от Ковачевци го заслужават.

х х х

Кремена Станчева е родена в Ковачевци през 1941 г. Има висше образование, специалност икономика. Дълги години пее в Ансамбъла за народни песни на Българското национално радио, в световноизвестния хор „Мистерията на българските гласове” и в трио „Гергана”. Ръководи групи и класове по народно пеене в България /включително в родното си село/ и в САЩ. Става победител в международни конкурси. Преподава в Нов български университет. Удостоена е с орден „Кирил и Методий” и с авторитетната музикална награда „Кристална лира”. От този свят си отива на 8 март 2013 г.

Димитрина Божилова

Leave a Reply