Култура, Новини

Откриха празниците с изложба

Празниците в Самоков започнаха с откриване на изложба в обновената градска художествена галерия „Проф. Васил Захариев” на 14 август. Автори на изложените произведения – живопис и скулптура – са участниците в международния пленер „Планината и хората” – Маша Гала, Христо Гелов, Клемен Брун, Радослав Генев, Ина Линдеман, Зорница Гурова, Радостина Доганова, Красимир Митов, Светослав Стефанов и София Хаджипапа. Творците са представители на няколко европейски страни – България, Словения, Испания, Германия, Австрия и Кипър.
За организацията, работата и резултатите от пленера говори неговият инициатор и организатор Радостина Доганова. Оказа се, че участниците /без самата нея и Р. Генев/ са за пръв път в Самоков, а представителката на Германия Ина Линдеман – за пръв път и в планината.
Доганова разказа, че идеята за проекта е зреела от няколко години. През октомври м. г. с нея е бил запознат и кметът Владимир Георгиев и обещал подкрепа.
Художничката благодари на Георгиев, на зам.-кмета Сия Шехтанова и на гл. експерт „Култура” в Общината Пепа Георгиева за съдействието, на ръководителя на общинско предприятие Ангел Главев за техническата подкрепа, на директора на Историческия музей Веселин Хаджиангелов, на инж. Петър Георгиев, Александър Боев и Светла Атанасова и на всички участници в пленера, посветили част от своето време на Самоков.
Р. Доганова представи пред многобройните ценители на изкуството, изпълнили залата, всеки от участниците в пленера с творческата му биография и с показаното на изложбата. Всеки от колегите й по свой начин е приел Самоков и е предал емоционално впечатленията си. Повечето от показаното, по думите й, са разкази, изразени в цветове. И в картините, и в скулптурните произведения, има алегория, в някои от тях и приказност, и иносказание.
Дни наред самоковци гледаха с интерес Голямата чешма, опасана с 90 сини ленти. Художникът Христо Гелов така е представил своето виждане за Къща на водата. По този начин всички съграждани, дори и неизкушените от изкуството, разбраха, че в Самоков става нещо интересно, различно.
Кметът Георгиев заяви, че идеята за пленера е невероятна и благодари на Общинския съвет за гласуваните средства. „Какво по-хубаво от това да открием празниците на Самоков с изложба и да покажем какво е развълнувало нашите гости и предизвикало техните творчески стремежи”, възкликна градоначалникът.
За спомен от Самоков Вл. Георгиев връчи на всички участници в пленера плакети. Обявено бе, че всеки автор ще остави по две творби за самоковския музей.
На чаша вино присъстващите продължиха разговорите за изкуството и за необходимостта от общуване между хората и народите.

Leave a Reply