Откриха тържествено обновения Младежки дом в Самоков /СНИМКИ/

Обновеният Младежки дом в града ни бе официално открит по-рано днес.
Отговорничката на дома Латинка Щъркелова посрещаше лично гостите на откриването край новата външна табела и подменената дограма.
Още при влизането в сградата си проличава настъпилата промяна – коридор с подменена настилка и стени, измазани и боядисани в светли тонове, придаващи усещане за сякаш настъпило разширение. Такова е чувството и в голямата зала на дома, където са поставени 100 чисто нови стола, хармонично съответстващи на ненатрапчивата обстановка. Създадена е възможност и на трудноподвижни хора да стигнат до тук с помощта на подемник, който е закупен с финансовата помощ на Агенцията за лица с увреждания.
В самата зала е поставена специална акустична настилка, на стълбите са оформени декоративни профили, подновени са осветлението и вентилационната система. Направени са три санитарни възела, включително за хора с увреждания.
Стойността на проекта е 249 413 лв., като програма „Красива България” осигурява 40 % от сумата, а останалите 60 % са от общинския бюджет.

„Останах приятно изненадан, когато г-жа Латинка Щъркелова ме въведе днес в уж обновения, а то се оказа напълно променен, Младежки дом, където вече всичко е чисто, светло, модерно, приятно и уютно”, възкликна при откриването архиерейският наместник иконом Михаил Колев, който отслужи тържествен водосвет и благослови присъстващите.
„Пожелавам ви онези хубави таланти, които Бог е вложил в сърцето на всеки от вас, тук да разцъфват подобно на пролетните цветя, които навън, в хубавия сезон на пролетта, ни радват със своята красота”, обърна се към младите изпълнители отец Михаил. Той поздрави общинската управа за поредната осъществена инициатива в полза на младите хора в Самоков.

Кметът Владимир Георгиев разкри, че в тази зала е минала голяма част и от неговите младежки години. „Посещавал съм много направени с частни инвестиции зали, които не изглеждат толкова добре, както нашият Младежкия дом сега”, не скри въодушевлението си Георгиев. Той благодари на екипа на „Красива България” за одобрения проект и за консултациите, на строителите от фирма „КЛ Билд” за коректното изпълнение на задачата в срок, на председателя на Агенцията на хора с увреждания Минчо Коралски за подкрепата при осигуряване на достъпна среда, на специалистите по проекта от общинската администрация, на общинските съветници за гласуваните допълнително средства, на отговорничката на дома Латинка Щъркелова за активната й дейност.
„Искрено се надявам тук да се родят много ови идеи и инициативи, които да се реализират в нашия любим Самоков”, завърши кметът.
„Искаме да превърнем Младежкия дом в „жива” институция, която да кипи от живот, за да може тук да се изявяват младежи, да се организират програми и да се събират хора по интереси”, сподели водещата Веска Тодорова, гл. експерт „Връзки с обществеността” в Общината.

Последваха забавни скечове от участници в театър „Веселушко” с ръководител Весела Колешанова към читалище „Любословие”, чиято любима сцена за изява е именно тази в Младежкия дом. Децата се справиха напълно успешно в мисията си да развеселят присъстващите с артистичните си умения, показани в сценките по „Хитър Петър”, „Болен здрав носи”, „Не се иска много ум”, „Мале, Свашке”.
Удоволствието да тестват новата сцена имаха и участниците в група „Огнени стъпки” с ръководител Боряна Спасова към ОУ „Христо Максимов”, които изпълниха модерни танци, както и второкласниците с ръководител Галя Будинова към НУ „Станислав Доспевски”, които се изявиха с гръцки танц. С народен фолклор пък се представиха в края и участниците в танцовия ансамбъл „Самоков” с ръководител Борислав Искрев.
„Сега вече съм убедена, че всички усилия за реализацията на проекта си заслужаваха”, възкликна, въодушевена от видяното, арх. Румяна Хубева от „Красива България”.

Делян Василев

Повече снимки може да видите ТУК

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*