Откъде е плод-зеленчукът?

В един от дните-горещници – 17 юли, обиколихме магазини и сергии с плодове и зеленчуци и сравнихме цените и произхода на стоките с изложеното в големите вериги в града ни.
Продавачка от кв. „Самоково“ сподели, че съотношението на стоките от България и чужбина е 60:40. Разбира се, за предпочитане било родното производство, но преди то да излезе на пазара, идвал вносът, което пък се предопределя от климатичните особености. Жената добави, че основните продукти, които предлагат, са от районите на Петрич, Сандански, Пазарджик, та чак и от Ломско и Силистренско. По-късно през годината предлагали и самоковски домати и картофи, например. От чужбина в това време идвали пъпеши и дини от Гърция, банани от Еквадор, ябълки от Полша, круши от Италия…
Нейна колежка от Легето допълни, че по това време на годината най-актуалните плодове са кайсиите и пъпешите. Специално за кайсиите тя подчерта, че съвсем скоро ще свърши нашето производство и ще започне вносът. По нейно мнение обаче чужбинските кайсии нямат същия вкус и затова в момента се наблюдава засилено търсене на българските плодове. Мнението на двете търговки за най-продаваните зеленчуци напълно съвпадна – това са доматите, краставиците, картофите, лукът, зелето, копърът, магданозът, чушките, включително лютите…
Цените на обикновените домати варират между 0.70 и 1.30 лв./кг в кварталните магазини и от 0.89 до 1.28 лв. в супермаркетите. Краставиците могат да се намерят за 1.20 лв./кг по сергиите, докато големите маркети ги предлагат срещу 0.99 лв. – на промоция. Картофите по капанчетата „вървят“ за 1.20 лв. килото срещу 1.08 – 1.30 лв. в супермаркетите. Зелето при първите може да се намери за 0.70 лв./кг, докато колегите им от големите магазини го предлагат от 0.88 лв. нагоре. Сравнително голяма разлика има в цените на чушките – в пазара се намират за 1.30 лв./кг, докато при супермаркетите не падат под 1.48 лв. за кило.
Запитани какво са си купили, клиенти обясниха, че днешният избор е зелен фасул, домати и патладжани за кьополу. Предпочитали да си купуват зеленчуци от пазара. Случвало се да посещават и кварталните сергии, а по-рядко пазарували от големите вериги.
Дочула разговора, се включи друга клиентка, която опонира: „Частниците не дават да избирам…”
Стига се все пак с общи усилия до извода, че като качество продуктите в малките магазини и по сергиите са по-добри, но пък изборът в търговските вериги е по-голям.
Друга посетителка пък сподели, че нейният син работи от няколко години като готвач в Германия и всеки път, когато се прибирал в родината си, оставал изненадан от високите цени на плодовете и зеленчуците тук…
„Между другото социалният контакт при пазаруването в квартала също играе роля. Тук за доста хора е хем по-близо, хем по-икономично. Има и възрастни хора, на които им е трудно да се придвижат до големите супермаркети, а пък им е и почти непосилно след това да мъкнат закупените стоки. За тази цел трябва и превоз“, заключи жената.
Млада майка пък поясни, че й е по-удобно да пазарува от супермаркетите: „В тях има всичко – от А до Я. Не ми се налага да обикалям по магазини и магазинчета, за да намеря плодове, питиета, хранителни продукти и неща от първа необходимост за детето. Понякога срещам и познати и отваряме приказка с тях. Отчасти може да се каже, че супермаркетите са се превърнали и в социални общности.”
Радващо е, че в момента повечето предлагани стоки както в кварталните магазини и на пазара, така и в големите вериги са с български произход. Разбира се, не можем да упрекнем търговците, които предлагат банани, манго, лайм, грейпфрут и други нетрадиционни за нашите географски ширини продукти от чужди страни. Но сигурно не е далеч времето, когато ще станем отново свидетели на абсурдни гледки: картофи от Литва или Египет, чушки от САЩ, краставици от Испания, чесън от Китай и т. н., и т. н.
Не случайно от Института по аграрна икономика съобщиха наскоро, че производството на български плодове и зеленчуци е спаднало с около 70 % за десетилетието от 2003 г. насам!
Наскоро пък в американското списание „Нешънъл Джиографик“ излязоха данни от 80-годишно изследване на американското Министерство на земеделието. В разработката се посочва, че над 93 % от сортовете плодове и зеленчуци, предлагани през 1902 г. в страната, са изчезнали, а в обръщение са останали само безвкусните продукти с приятен и лъскав външен вид, които са годни и издръжливи на пренос…
В този смисъл е може би по-добре все пак да избираме родното, ако не чувстваме голяма разлика във вкуса или пък изборът не ни ударя сериозно по джоба.

Яна Василева
Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*