Култура, Новини

Отличия за Радуил, Бели Искър, Ярлово, Злокучане…

Фолклорна група “Детелини” – Радуил

С многобройни награди се завърнаха от традиционния фолклорен фестивал „Витошки напеви – Кладница” в едноименното село участващите състави от Самоковско – от Радуил, Бели Искър, Ярлово и Злокучане.
Нашите групи с достойнство, чудесно пеене и красива игра доказаха, че в Самоковска община фолклорът е жив и е на почит, затова го изпълняват и млади, и стари.
Купа и диплом на кмета на Кладница донесоха двете женски фолклорни групи „Детелини” и „Здравец” при читалище „Христо Ботев” в Радуил. Първо място и диплом за чудесните си изпълнения заслужиха и младите майсторки на хора от радуилското читалище.
С първи места, плакети и дипломи се завърнаха и другите три самоковски състава – фолклорната група от Бели Искър с ръководител Олга Китина, групата от Ярлово с ръководител Мария Георгиева и колежките им от Злокучане с ръководител Генка Петрова.
Няма да се спрат тези жени, ще продължават напред, защото ги очакват нови предизвикателства, сигурна съм, и нови успехи и признания.
Оценките бяха направени от жури с председател Милчо Георгиев, фолклорист в Община Перник, и членове – Цветанка Манова, етнолог, и Василка Дергачова, музиколог. Журито внимателно изгледа и изслуша самодейците от близо 50 групи от Пернишка, Софийска, Кюстендилска и Благоевградска област.
В пъстрия като дъгата букет се откроиха и състави от Гьошево и Дивотино, от Бела вода и Таваличево, от Шишковци, Копаница, Друган и др. Всички те се изявиха на сцената на местното читалище „Пробуда-1937 г.”.
Фестивалът се провежда от 6 години. Идеята е на него да се изявяват преди всичко състави от селищата около Витоша и по долините на реките Струма и Места.
Самодейците се надпяват, надсвирват и надиграват. Фолклорното изкуство завладява и тяхната публика и сякаш ни зове да го пазим и да го предаваме на нашите деца и внуци, както това са правели дедите и прадедите ни.

Димитрина Божилова

Leave a Reply