Новини, Политика, Шарен свят

Отмениха скандалните заповеди за отнемане на самоковска гора

Заповедите от земеделското министерство, с които се отнемаха над 10 хил. хектара от горските територии на държавното горско стопанство в Самоков, са отменени. Министър Иван Станков е издал на 10 април нова заповед, с която анулира документите от 5 април.
Връща се досегашното положение, при което въпросните около 10 хил. хектара няма да се предават на ловното стопанство „Искър” и на пернишкото „Витошко – Студена”, а ще се стопанисват от Горското в града ни. Самите гори се намират край Шипочан, Ново село и в Палакарията – около Поповяне, Ковачевци, Яребковица, Ярлово и Лисец.
Решението си за новата заповед министър Станков е взел след среща с кмета Владимир Георгиев, станала по искане на самия кмет в министерството в София на 9 април.
На следващия ден г-н Георгиев даде пресконференция в Самоков, на която сподели, че за проблема с отнемането на самоковски гори самият той научил от дърводобивници и ловци. В понеделник, на 8 април, се запознал със заповедите от министерството от 5 април. След протестите в същия ден пред Горското стопанство в Самоков и разгорещените разговори с изпратения тук зам.-директор Борис Стателов на Югозападното горско предприятие с център Благоевград /чийто филиал е самоковското стопанство/ Георгиев веднага поискал среща с министър Станков.
На тази среща на 9 април в столицата, в която са участвали и зам.-кметовете Радослав Стойчев и Васил Сайменов, се оказало, че министърът изобщо не е запознат със случая и не знае нищо за предишните заповеди /станало ясно, че самите документи били подписани от министерски служител/.
Георгиев и колегите му изложили подробно пред министър Станков доводите на Общината против заповедите от 5 април. Накрая министърът наредил на заместниците си да отменят въпросните заповеди.
„Не вярвам министърът да се отметне от казаното пред толкоз хора и след като е дал дума, но все пак, докато не видим новата заповед, не съм спокоен. Протестиращите още в понеделник поискаха разрешение да затворят пътя София – Самоков – Боровец и затова днес са там”, коментира градоначалникът на 10 април.
Той бе категоричен, че защитава твърдо позицията на протестиращите, тъй като, ако заповедите от 5 април не се отменят, ще бъде поставено под заплаха препитанието на стотици хора, както и осигуряването на дърва за огрев на местното население.
На 11 април сутринта стана ясно, че министърът е удържал на думата си и заповедите са анулирани.
В изявление за в. „Приятел” от същия ден директорът на държавното горско стопанство в Самоков инж. Владимир Малинов изказа благодарност на кмета Георгиев за личната му ангажираност. Г-н Малинов изрази признание и на самоковското гражданство за подкрепата в тези много трудни за колектива дни.
Междувременно на 10 април в Самоков се състоя нов голям протестен митинг с блокада на софийското шосе с искане за отмяна на скандалните заповеди. Подробности за тази протестна проява – утре.

Надка Вардарова

Leave a Reply