Новини, Шарен свят

Отнеха 10 хил. хектара от териториите на Горското – със знамена и плакати служители протестираха на 8 април

Неочаквана заповед на Министерството на земеделието и храните, с която 10 хил. хектара от горските територии на общината се предават за управление от самоковското държавно горско стопанство на ДЛС „Искър” и „Витошко-Студена” предизвика брожение и протестен митинг сутринта в понеделник, на 8 април, пред сградата на Горското в града ни.
Протестиращите развяха знамена и издигнаха лозунги: “Да спрем ограбването на самоковската гора”, “Да спасим горите, завещани от дедите ни”, “Г-н премиер, така ли се борите с монополите”, “Служебен министър, частни интереси”…
Стана ясно, че заповедта е била получена в петък, на 5 април, и е в сила от 8 април. В документа се посочва, че се намалява района на дейност на Горско стопанство – Самоков, като се отнемат над 10 хил. ха от територии край селата Поповяне, Ковачевци, Яребковица, Ярлово, Ново село и Шипочан. Запознати пресметнаха, че това означава да отпадне и добивът на около 12 хил. кубика дървесина от тези територии годишно.
„Основания за заповедта не са посочени”, поясни директорът на Горското инж. Владимир Малинов. По повод на заповедта и протестите в града ни в понеделник беше и директорът по производствените въпроси на Югозападното държавно предприятие с център Благоевград /чийто филиал е стопанството в Самоков/ Борис Стателов.

Leave a Reply