Култура, Новини

Отпадъците стават изкуство

До 30 септември във фоайето на Общинската библиотека „Паисий Хилендарски” може да се види изложбата „Екодизайн или как отпадъците стават изкуство”. Показани са творби на ученици-участници в екоклуба към библиотеката, създадени по време на екологичните занимания и обучение през летните месеци.
С талант и въображение малките творци са превърнали отпадъците от всекидневието в живописни пана и други красиви произведения. Във витрините може да видите как сръчните ръце на участниците в екоклуба са преобразували в красиви рамки за снимки непотребните дискове, а отпадъчните картон, хартия и пластмасови капачки – в цветни пана, чаши, вази, кукли, ракети, приказни животни…
Творбите са подредени по направления: „Отпадъците просто живот живеят нов”, „Изкуство от пластмаса”, „Изкуство от отпадъчна хартия”, „Работа с природни материали”, „Екоград”. На нарисувано дърво детски длани пък отправят послания: „Аз пазя природата, направи го и ти”, „Аз рециклирам”, „Аз обичам природата”, „Пази чисто”…
С малчуганите са работили библиотекарките Марлена Станоева, Нели Ковачка, Милена Бичакова и доброволките Зоя Станкова и Калина Пиргова.
На 28 август изложбата откри гл. библиотекар Албена Ихтиманска, която благодари на всички за творческата работа. „Вие сте чудесни! Имате талант. С изработеното от вас като добри майстори и художници показвате, че можем да оползотворяваме отпадъците и да живеем екологично”, възкликна Ихтиманска.
Изложбата е подготвена в изпълнението на проект „Зелена идея – еколято”, с подкрепата на фондация „Глобални библиотеки – България”, в рамките на конкурс „Библиотеката – център на местната общност”, и в изпълнение на договор РД-00-249 от 8 декември 2014 г. с Министерството на културата.

Евгения Попова

Leave a Reply