Култура, Новини

Отпразнуваха наградите на Цари мали град

Тържество по случай получените престижни награди за изграждането на комплекса Цари мали град се състоя на 16 декември в Сарафската къща. Организатори бяха Общината, фондация „Възраждане на Белчин” и фирма „Главболгарстрой”.
Кметът Владимир Георгиев изрази задоволството си от постигнатото при осъществянатето на този значим не само за града и района, но и за България проект. „Цари мали град не е открита, а възкръснала късноантична крепост”, възкликна градоначалникът. Той благодари на екипа, работил по проекта, на фондация „Възраждане на Белчин” и „ГБС”, както и на всички граждани, гласували за Цари мали град в кампанията „Чудесата на България”.

Г-н Георгиев изрази гордостта на всички, че ансамбълът получи 4 национални награди – оглави класацията за тази година на „Чудесата на България”, избран бе за „Сграда на годината” в категория „Паметници на културата”, стана „Сграда на годината на публиката” и туристическа атракция по регионална програма.
Кметът изтъкна, че се водят вече сериозни разговори и за работа по реставрацията на Шишмановата крепост. Той съобщи, че е разговарял по въпроса и с министъра на регионалното развитие Даниела Терзиева.
Председателят на фондация „Възраждане на Белчин” и президент на „ГБС” инж. Симеон Пешов си припомни 2004 г., когато се заражда идеята за реставрация на древната крепост. Той изтъкна значимостта на обекта и увереността си, че той тепърва ще се посещава от много хора и ще допринася за популяризирането на Самоков и района.

Симеон Пешов

Г-н Пешов допълни, че освен Цари мали град, още уникални паметници на културата в района – Бельова черква, Шишманово кале, Алинския манастир и други, са съставна част на софийската Света гора и биха съдействали в бъдещата дейност за обявяване на София за културна столица на Европа.
Сред присъстващите бяха заместник-кметовете Радослав Стойчев и Васил Сайменов, екипът, разработил проекта за Цари мали град, архитекти, инженери, строители, деятели на фондацията, специалисти от „ГБС”, експерти от Общината, местни културни деятели.
На всички присъстващи, допринесли за изграждането и популяризирането на Цари мали град, бяха връчени сувенири – специално изработени плакети.
Даден бе и изискан коктейл, подготвен в ресторанта на хотел „Арена”.

Евгения Попова

Владимир Георгиев

Веска Тодорова

Leave a Reply