Новини

Отпускат пари за ремонт на пътя между Радуил и Боровец

Шосето от Радуил до Боровец ще се ремонтира. Правителството прие на 4 септември постановление, с което ще осигури на Министерството на регионалното развитие и благоустройството до 447 млн. лв. в следващите три години за укрепване на обекти от републиканската пътна мрежа, засегнати от свлачища и срутища, какъвто е и случаят с пътя в нашата община.
До 31 млн. лв. се отпускат по бюджета на министерството за тази година. Останалите 416 млн. щели да бъдат осигурени от приходите от тол такси през 2020-2021 г. за финансиране на цялостното изпълнение на проектите.
Сред останалите обекти за ремонт са отсечките от Кочериново през Рилския манастир за Кирилова поляна, от Соколовци през Смолян до Средногорци, от Мизия до Оряхово и др.
Ще се финансира извършването на геодезически измервания, инженерно-геоложки и хидрогеоложки проучвания, изготвяне на технически проекти и изпълнение на трайни укрепителни и обезопасителни дейности по общо 74 участъка в страната. Ще се изградят и контролно-измервателни системи за наблюдение на съответните територии с мерки и дейности за стабилизиране на свлачищита и срутищата. Стихийните бедствия, свързани с тях, са едни от най-опасните, тъй като не само нанасят огромни щети, но и застрашават живота и здравето на хората.
Така е и в нашия район, където особено през последните години пътуването между Радуил и Боровец се превърна в рисково занимание. Неведнъж местните хора протестираха, организирано бе и гражданско неподчинение. Дано записаното на книга сега най-после, макар и със закъснение, да се реализира. 

Leave a Reply