Новини, Политика, Шарен свят

Отпускат 2,7 млн. кредит на Общината за крепостта над Белчин

Снимка: архив

Фондът на общините ФЛАГ е одобрил искането на Община Самоков и ще отпусне кредит от 2 691 120 лв. за осъществяване на проекта за реставрация на крепостта Цари мали град на хълма Св. Спас над Белчин.
Общинският дълг се поема след обществено обсъждане и решение на местния парламент.
Запознати поясниха, че след приключването на проекта ще бъдат извършени проверки и въз основа на резултатите от тях средствата ще бъдат възстановени.
Както е известно, крепостта се реставрира на основата на спечелен проект по оперативна програма „Регионално развитие”. Очаква се през януари 2014 г. – половин година след приключване на работата по проекта, средствата да постъпят в общинския бюджет и Общината да покрие кредита си.
От общинската администрация обясниха, че вземането на кредит по ФЛАГ е масова практика на общините. Целта е да се осигури плащането по проекти преди превеждането на парите от европейските програми. Условията, според специалисти, са много изгодни.
Междувременно Общината погаси предсрочно кредита си по ФЛАГ, отпуснат за финансиране на дейностите по проект „Корекция на коритото на река Боклуджа”. Работата по този проект приключи през есента на миналата година. Искането за междинно плащане, което Общината е предявила пред оперативна програма „Регионално развитие” за покриване на разходите по проекта е одобрено. По сметка на Общината управляващият орган е превел пълната сума на междинното плащане – 298 489 лв. Всички средства по проекта ще бъде възстановени при окончателното плащане.

Leave a Reply