Отрязани дървета на ул. „Отец Паисий” породиха пак обществени вълнения

За втори път в рамките на само около половин година отрязани дървета в широкия център на града предизвикаха обществени вълнения. Става дума за насажденията по ул. „Отец Паисий”, чиито тротоари се подменят изцяло.
В края на м. г. природозащитници се изказаха остро срещу сразяните дървета зад гимназия „Константин Фотинов” и Центъра за социална рехабилитация и интеграция в съседство. Въпросът дори бе повдигнат и от инж. Петър Георгиев и д-р Димитър Панев на сесия на Общинския съвет. Тогава се изписаха и десетки коментари на недоволни граждани в социалните мрежи.
Ситуацията сега много наподобява положението отпреди Нова година. Много хора се изказаха в защита на и без това малкото дървета, намиращи се на обществени места, по улиците в града. Те дадоха и примери как в развитите общества дърветата се пазят с цената на сериозни усилия, а и средства. „Защо да се прекъсва животът на здрави насаждения?”, запитаха граждани.
Потърсихме мнението на специалисти. Урбанистът Ангел Бондов също потвърди, че повечето дървета не изглеждат изгнили, но въпреки това проблемът идва по-отдавна, тъй като още преди време не са подрязвани правилно и това е довело дърветата до сегашното им не особено добро състояние като физически облик и екологична стойност.
„Много е важно да се засадят фиданки на оголените участъци, които да са подбрани удачно, за да не повдига кореновата им система след време тротоарите, както става сега. Новите видове трябва да бъдат съобразени и с малката ширина на тротоарите, така че да не пречат на свободното преминаване на пешеходците.
Впоследствие, естествено, е необходима добра поддръжка от специалисти, за да не се повтори настоящата ситуация”, подчерта Бондов. Той обаче обърна разговора в друга насока и запита защо се увеличават пътните платна за сметка на тротоарите. „Така, с новите тротоари, Общината от една страна създава по-подходяща среда за за пешеходците, но от друга – орязва от пространството им и дава предимство на автомобилното движение. А и защо не бяха засадени дървета на вече ремонтираните тротоари?“, недоумява А. Бондов.
В този тон, но и още по-категоричен, бе лесовъдът Петър Чарийски. Според него всичките дървета в ремонтирания участък е трябвало да бъдат премахнати, тъй като отдавна са загубили предназначението си и вследствие на прерастване деформират тротоарите и бордюрите; поради неправилното подрязване през годините кълбовидната форма е изгубена и дърветата израстват прекомерно на височина.
Инж. Чарийски запита и защо едни дървета се премахват, а други се оставят, като последните ще причинят същите щети след време, а пък и вследствие на сегашния ремонт една част от тях са вече наранени.
Според Чарийски въпросът е трябвало да се реши генерално – прави се основен ремонт на тротоарите и старите дървета – изгубили предназначението си, се премахват изцяло. Специалистът е на мнение, че на мястото на премахваните дървета задължително трябва да се засадят млади растения от подходящи форми – кълбовидни и/или чадъровидни. П. Чарийски посочи още, че действията на Общината е трябвало да бъдат предварително огласени и обсъдени, за да се стигне до най-правилното и компетентно решение.
В този дух, и без да сме специалисти, смятаме, че е редно да се процедира занапред. Особено когато става въпрос за чувствителни теми, каквато безспорно е в последните години отношението към дърветата.
Вярно е, че се организират обществени обсъждания за някои проекти и те не предизвикват особено голям интерес сред жителите на общината. В такъв случай може би е редно да се обмислят по-гъвкави варианти, защото, когато обществото е поставено пред свършен факт, се пораждат въпроси, догадки, съмнения, а и слухове, които не са от полза за никого.

Делян Василев

Можете да харесате

1 Comment

Add yours
  1. 1
    Благовест Коларов

    Защо никой не говори за новата мода на тротоарите? Иначе много доброто изпълнение, е компрометирано от сложната вълнообразна нивелация, създаваща предпоставки за контузии зимно време, а и не само тогава. Кой измисли това чудо, пред всяка входна и гаражна врата тротоара да следва нивото на тези врати, нещо крайно неудобно и опасно за пешеходците и загрозяващо цялата работа? Тротоарите са за пешеходците, не за колите, които използвайки тези удобства за паркиране вече се настаняват трайно, заемайки целият тротоар и пешеходците пак трябва да слизат на платното. Много скъпа мераклийска работа, но недомислена! Наскоро имаше снимка на гр.Димитровград в съседна Сърбия. Направи ми впечатление запазената добре наредена паважна настилка, придаваща много по градски и представителен вид, и тротоарите, добре нивелирани, без нашите измишльотини нововъведения, със наклонени бордюри, но нивелирани на едно ниво, не като нашите наредени вълнообразно. Въобще калпава история, жалко за парите на данъкоплатците!

+ Leave a Comment

*