От АБВ обещаха да подпомагат туризма в Самоков

Константин Проданов

„Ние сме за хармонично развитие на туризма в България, не само на Банско. Има много по-близък курорт до София – Боровец, който е само на един час път. Необходими са малко инвестиции в пътна инфраструктура и по пътя за Говедарци и Мальовица”, заяви на 15 януари председателят на АБВ Константин Проданов, който заедно със заместника си доц. Христо Михайлов и с члена на Изпълнителното бюро на партията Румен Петков гостуваха в Самоков.
На пресконференция пред представители на местни медии Проданов изтъкна, че поема въпроса за развитието на туризма в Самоковския район като личен ангажимент. „Имам чувството, че с Пирин и Банско ще стане като със Слънчев бряг”, добави политикът, визирайки вероятността от презастрояване на региона.
Същевременно Проданов подкрепи протестиращите, като посочи, че има наистина нужда от втори кабинков лифт в Банско. „Но само толкова, друго в планината не трябва да се строи”, категоричен бе гостът. Той изрази и недоумение от това, че Министерството на туризма не е отговорило на писмо на самоковското общинско ръководство, в което се описват проблемите на Боровец и Самоков, свързани с туризма. К. Проданов изрази мнение, че е необходима дългосрочна визия за развитие на туризма в цялата страна, включително за Витоша, Родопите, Стара планина.
„Няма държавен туризъм в Европа, но няма и туризъм без държава! Над 130 милиона е получило за 13 години Банско от държавата, а Боровец? Рила е и парк, и флора, и фауна, всичко има в нея. Туризмът изисква държавническо отношение, а след държавата идват предприемачите. Ще търсим срещи и с браншовите организации. Темата ще поставим и на политическо ниво. Важен е не само Боровец, важни са и Чепеларе, Троян, Берковица… Но говори ли някой за тези центрове?! Става дума за туризъм не само зимен, а въобще. Хората в Европа взимат такса за въздух, а ние…”, обобщи Хр. Михайлов.
Р. Петков пък застъпи становище, че Самоков се развива въпреки държавата. „Огромен труд е положен. Вижда се всичко, направено тук. Имате мотоциклетизъм, офроуд, баскетбол, алпинизъм… Боровец е с две обиколки над всички курорти. Но ми е мъка, като си спомня как на честването на 120-годишнината на Боровец дойдоха двама министри, постояха 15 минути и си заминаха”, възкликна Петков.
Кметът Владимир Георгиев също подчерта, че в случая не става дума само за зимен туризъм. „Не само сегашното, но и другите правителства са длъжници на общината, на Самоков и на други курорти в страната”, каза Георгиев и допълни, че ще разчита и на съдействието на АБВ за развитието на туризма в Самоковска община.
На пресконференцията присъстваха и председателят на Общинския съвет Силвия Стойчева, заместник-кметовете Сия Шехтанова и Люба Кленова.
Среща с ръководители на общината гостите имаха преди пресконференцията.

Надка Вардарова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*