История, Новини, Статии, коментари, Читателски

„От Батак съм, чичо…”

Това стихотворение на Вазов не се изучава вече в българското училище. С помощта на чужди фондации беше издадена книга, която ни убеждава, че не е имало никакво Баташко клане.
А преди 140 години – през пролетта на 1876 г., народът въстана срещу вековния поробител. През тази бунтовна и кървава пролет от 6000–7000 жители на Батак остават живи едва около 1000. На паметна плоча в градския музей са изписани имената на една трета от изкланите. Сред тях има имена на малки деца, стогодишни старци и дори бебета.
Сега на Априлското възстание по история е отделен един /!/ урок.
Стихотворения на Ботев се махат от учебниците по литература.
Наскоро отбелязваме 143 години от обесването на Апостола. Не се съмнявайте, че скоро ще посегнат и на него, в компютърната енциклопедия вече пишат – не обесен или загинал, а починал – все едно, че е починал от старост!…
Турското робство беше превърнато в османско присъствие, а сега се опитват да го представят и като „съвместно съжителство”, сякаш сме си живели мирно и щастливо с тези, които са зверствали, отнемали децата ни, на които е трябвало да плащаме дори данък за това, че си хабят зъбите с нашата”гяурска храна”.
И Паисий се опитаха да махнат от учебниците.
„О, неразумни и юроде! Защо се срамуваш да се наречеш българин и не четеш, и не говориш на своя език? Или българите не са имали царство и държава? Толкова години са царували и са били славни и прочути по цялата земя и много пъти са взимали данък от силни римляни и от мъдри гърци. И царе, и крале са им давали своите царски дъщери за съпруги, за да имат мир и любов с българските царе. От целия славянски род най-славни са били българите, първо те са се нарекли царе, първо те са имали патриарх, първо те са се кръстили, най-много земя те завладели. Така от целия славянски род били най-силни и най-почитани и първите славянски светци и просияли от българския род и език.”
Това децата ни не трябвало да прочетат…

х х х

Защо се прави всичко това?!
След като беше унищожена икономиката, българите принудени да треперят за залъка си, младежите да бягат в чужбина да работят за стотинки на германци, французи и англичани, когато всичко печалившо в България /токът, телефоните, водата, горивата, златото, медта/ е в ръцете на чужденци, националната гордост е единственото, на което се крепи българската нация. Целта е, заличавайки спомена за героичното ни минало, да унищожат и последните ни съпротивителни сили, да ни превърнат в безволева маса, роби за корпорациите, а страната ни в територия.
А може би има още една цел – да се прекъсне връзката ни с Русия. След като не е имало турско робство, след като сме си живели мирно и щастливо в „съвместно съжителство” с турците, защо е било нужно „лошите” руснаци да ни освобождават?!
Днес е 3 март. Ще видите, че нашият президент отново няма да каже кой ни е освободил. За съжаление, въпреки че сме в Европейския съюз, американското и турското влияние върху нашите управници се увеличава все повече.
Ще успеят ли?
От нас зависи. Трябва да знаем само че народ, който не уважава миналото си, няма бъдеще.
Едно е сигурно – опитите за изкривяване на историята ни няма да спрат, нали за това плащат чуждестранните спонсори. Важното е винаги да реагираме, за да не го допуснем и да им напомним, че Левски и Ботев са част от нашия генетичен код. А за опитите да прекъснат връзката с братския руски народ, дал десетки хиляди жертви за нашта свобода, ще кажем: „Не се гаси туй, що не гасне”.
И поетът го е казал:
„Земя като една човешка длан…
Но счупи се в тази длан сурова
стакана с византийската отрова
и кървавия турски ятаган.”

Инж. Любослав Нейчев

Leave a Reply