Други, Новини, Спорт

От днес до неделя край Боровец – рали “България”

Традиционното рали “България” тази година ще се състои от 8 до 10 юни – в петък, събота и неделя. Предвижда се, в сравнение с друга година, повече скоростни отсечки да има в близост до Боровец – центъра на ралито. Това се прави от една гледна точка заради кризата, а от друга – поради доскорошния сняг на Белмекен.
Откриването е в петък, на 8 юни, от 17 ч. пред хотел “Рила” в курорта. Непосредствено след церемониалния старт ще започне и единственият специален етап: “Боровец – Ястребец”.
За събота, 9 юни, са предвидени етапите „Бели Искър”, „Боровец – Радуил”, „Мухово” и „Славовица”, които ще се преминат два пъти. Последният ден – 10 юни, неделя, предлага още шест етапа – две минавания на „Траянови врата” и „Любница”, както и отсечките „Радуил – Боровец” и „Боровец – Бели Искър”.
На 8 юни движението по отсечката Бели Искър – Боровец ще бъде спряно от 11 до 16 ч. От 19 до 23.30 ч. ще бъде затворен за движение участъкът Боровец – Бели Искър за провеждане на първия етап на ралито. На 9 юни движението ще бъде спряно от 9 до 14 часа по отсечката Бели Искър – Боровец, а от 9 до 14,30 ч. – в участъка Боровец – Радуил. На 10 юни ще бъде спряно движението в отсечките: “Траянови врата”- с. Славовица – от 7 до 13.30 ч., с. Церово – пътен възел Мухово – от 7.40 до 13.40 ч., Радуил – Боровец – от 9 до 13 ч., Боровец – Бели Искър – от 9.20 до 13.20 ч.
Награждаването на победителите е след 16 ч. в неделя.
Заради безопасността на зрителите категорично се забранява пресичането или движението по трасето, както и в зоните, маркирани от организаторите като опасни. За сигурността на състезатели и публика и недопускане на нарушения на обществения ред по време на ралито стриктно ще следят полицейски екипи. На разположение ще бъдат и екипи на Пожарната и “Спешна помощ”.
Сегашното рали е 43-о по ред. То ще бъде четвърти кръг от тазгодишния европейския шампионат и втори кръг от националното първенство.
С номер 1 ще потегли победителят от миналогодишното рали Димитър Илиев с “Шкода Фабия S2000”.
Очаква се в оспорвана борба да се впуснат общо 34 екипажа. Според запознати основни конкуренти за призовите места на Илиев ще бъдат нашите пилоти Крум Дончев и Петър Гьошев, италианската звезда Лука Бети, чехът Антонин Тлустак и др.
Боксовете на екипажите са разположени в бившето долно поделение в града ни. Там ще се прави и технически преглед на колите.
Ралито се провеждаше преди години край морето, но преди няколко години по предложение на председателя на Българската федерация по автомобилен спорт и дългогодишен ръководител на състезанието Георги Янакиев, наш съграждани, бе преместено в Самоковския регион.
Директор на ралито сега е Камен Михайлов.
Почистените са вече пътните участъци в курорта и района, по които ще преминават автомобилите. Нов асфалт е положен на изхода на Самоков по посока на Боровец, както и в централната част на курорта.
Работата бе свършена от работници на фирма “Бекастрой” и звеното “От социални помощи към осигуряване на заетост”.

Leave a Reply