Култура, Новини

От днес стартират Цар-Шишмановите дни

Снимка: архив

Традиционните 14-и Цар-Шишманови дни в града ни започват днес, петък, 2 октомври, като официалното откриване с водосвет е в хотел „Арена“ от 9,30 ч.
Авторитетната научна изява ще продължи до 4 октомври, неделя, включително. Ще участват десетки представители на университети, научни институти, музеи, учебни заведения и др. от София, Пловдив, Русе, Велико Търново, Силистра, Асеновград, Димитровград, Дупница и Самоков. Очаква се участие да вземат и чуждестранни учени – от Германия, Унгария, Русия, Сърбия, Северна Македония.
Със свои разработки ще се изявят и самоковски автори. Директорът на Историческия музей д-р Веселин Хаджиангелов ще представи „Нова римска пътна станция по трасето на пътя Сердика – Филипопол“, краеведът Георги Захов – „Произход и значение на селищните имена в Самоковско“, студентът-историк Силвио Томов – „Новооткрит ръкопис на цар Борис III“.
С историята на нашия край са свързани и част от темите на други автори: „Дублетният гроб“ на цар Иван Шишман в Самоковско“, „Образите на сакралното и родното в творчеството на Наум Хаджимладенов“, „Народни песни от Самоков и Самоковско“, „Планински туризъм и други форми на отдих – рефлекси по темата в спомените на самоковци“.
В рамките на „Балканска културна филмотека“ пък ще бъде прожектиран документалният филм „Консулата“ за живота и творчеството на възрожденския художник Никола Образописов. Сценарист е Любомир Николов, режисьор – Георги Банчев, а директор на продукцията – д-р Веселин Хаджиангелов.
Форумът ще започне с встъпителен доклад на нашия земляк доц. д-р Константин Рангочев, секретар на асоциация „Онгъл“, която е основният организатор на „Дните…“. Главен секретар на асоциацията е дфн Росен Малчев. „Дните…“ на практика ще са и 40-ите юбилейни научни четения на асоциацията за антропология, етнология и фолклористика „Онгъл“.
Ще бъдат връчени и годишните награди на името на проф. Тодор Ив. Живков, семейство Добреви и асоциация „Онгъл“. За последния ден – в неделя, е предвидена и културна програма.
Подкрепа на проявата оказват Община Самоков, Историческият музей в града ни, фирма „Екип-123“ и импресарско-издателска къща „Род“.

Leave a Reply