Новини, Статии, коментари, Шарен свят

От четири салона – един…

Редакционно

Докъм края на миналия век в града ни имаше четири големи салона за културни изяви /без да броим залите в клубовете на Първи и Четвърти квартал/ – читалище-паметник „Отец Паисий”, ДНА, Профсъюзният дом и кино „Рила”. Сега на практика е останал само един – читалищният.
Киносалонът и залата в бившия синдикален дом отдавна не се използват, а в последно време същото важи и за Военния клуб /ДНА/. Киното имаше два салона – малък и голям /с над 700 места/, залата на Профсъюзния дом /с балкон/ също не беше малка.
И ако тези зали, в които през 60-те, 70-те и 80-те години са дадени хиляди кинопрожекции и са се състояли безчет театрални представления, концерти и събрания, отдавна вече са, така да се каже, прежалени, то салонът на Военния клуб не само може да се използва, но в някои отношения има и предимства. Залата е широка и отлично амфитеатрално разположена. От всяко място се открива чудесен поглед към сцената. Налице там са и по-малки зали, репетиционни и други помощни помещения. При това от сградите, строени специално за културни цели в града ни, ДНА е най-новата – лентата й е прерязана през не чак толкова далечната 1975 г.
След като държавата в лицето на военното министерство на практика вече не я използва, редно е собствеността върху този имот да се прехвърли на Общината /каквото искане местната власт през последните години вече двукратно отправя/. Още повече, че две от читалищата в града ни фактически нямат база, а и не е възможно, а може би и необходимо, всичко в културния живот да се съсредоточава в читалището-паметник. Все пак Самоков е най-големият град и Самоковска е най-голямата община в Софийска област.
Зала „Самоков” също понякога се използва за културни прояви, но тя пък е твърде голяма, а и акустиката й не е добра.
Грехота е ДНА – това внушително здание в самия център на града ни /на фасадата на което са и имената на загиналите герои-самоковци в последната война/ да не се използва и да се руши пред очите ни.
Наистина, за съжаление, през последните години и десетилетия има много такива случаи и при нас, и в страната, но защо към тях да се добавя още един!? При това Общината, както и декларира, има възможности да поддържа тази сграда, за да може тя да се използва по предназначенвие.

Leave a Reply