Култура, Новини, Обяви

От 2 до 4 октомври – 14-и Цар-Шишманови дни

В петък, събота и неделя – на 2, 3 и 4 октомври, в хотел „Арена“ ще се състоят 14-ите Цар-Шишманови дни. Авторитетната културна проява се организира от асоциация „Онгъл“ с подкрепата и съдействието на Община Самоков. Председател на Организационния комитет е секретарят на асоциацията и наш съгражданин доц. д-р Константин Рангочев.
Темата тази година е: „Традицията – свещено и профанно /фолклор – литература – история/“. Очаква се участието на около 40 български и чуждестранни учени.
„Дните…“ са посветени на годишнините от рождението на Константин Фотинов, учредяването на Българската екзархия и издаването на сборника на самоковеца проф. Васил Стоин „Народни песни от Самоков и Самоковско“.
Интересни теми ще бъдат разгледани в рамките на научния симпозиум. На „Кръгла маса“ пък ще се разискват проблемите на родната етнология и фолклористика. Ще се състои 15-ият фестивал на културно-историческия и природонаучния късометражен филм и фотография „Балканска културна филмотека“. Изявени етнолози, медиевисти и археолози пък ще получат годишните награди на името на проф. Тодор Иванов Живков, семейство Добреви и асоциация „Онгъл”.

Leave a Reply