История, Новини, Образование, Снимки

ОУ „Митрополит Авксентий Велешки” върна спомена за Левски в Самоков /СНИМКИ/

Патронния си празник ОУ „Митрополит Авксентий Велешки” почете с патриотично тържество на 17 март в читалище-паметник „Отец Паисий”. Пълният салон приветства училищното знаме, „Мила Родино” и песента-поклон пред народните будители в изпълнение на вокалния състав „Медени звънчета” с ръководител Даниела Георгиева, който се изяви безупречно още няколко пъти по време на честването.
Своеобразен урок по родолюбие и човеколюбие – плод на задружните усилия на ученици и учители, трогна стотиците зрители още от самото начало. Пред тях оживяха спомените за срещите на Васил Левски със самоковски учители, занаятчии и монахини на фона на мини декор на портите на Девическия манастир „Покров Богородичен”. Учителят по история Димитър Балабанов приветства гостите и поясни, че цялото тържество минава под знака на 180-годишнината от рождението на Апостола на свободата. Организаторите на сцената с безсмъртния Дякон са се осланяли и на данни от книгата на дългогодишния си колега – бивш преподавател в училището и известен краевед Георги Захов „По стъпките на Апостола в Българско”.
В чудния свят на децата ни върна приказен бал с участието на принцеси, феи и други герои от произведенията „Котаракът в чизми”, „Вълкът и седемте козлета”, „Пипи Дългото чорапче”, „Червената шапчица” и др. Отлично подготвените ученици се вживяха в новите си образи, а накрая доброто спечели и имаше поучителен извод – всички можем да обичаме и да творим добро.
Изненадите за гостите обаче така и не свършваха – пред тях оживяха някои от основните закони на физиката. Пътуването към миналото срещна присъстващите с Исак Нютон и неговата Теория на гравитацията, както и с „бащата на съвременната наблюдателна астрология” Галилео Галилей.
Импровизиран ученически хор пък изпълни с единогласие своеобразния химн на децата „Детство мое”.
Последваха атрактивни и изиграни с много настроение танцови изпълнения на ученически формации, подкрепени и обогатени с подходящ снимков фон на голям мултимедиен екран.
Българщината отново изпълни залата с изпълнение на хора от пременени в народни носии малчугани. Те бяха подкрепени и от свои учители, които също се хванаха на хорото.
Сборно изпълнение на химна на „Митрополит Авксентий Велешки” сложи края на тържеството, пълно с оригинални хрумки и сътворено с много труд и желание.
Щастливите мигове с организаторите споделиха кметът Владимир Георгиев, началникът на Регионалното управление на образованието Христо Андреев, членове на Синдиката на българските учители, партньори на училището.

Делян Василев

Повече снимки може да видите тук: https://www.facebook.com/pg/VestnikPriatel/photos/?tab=album&album_id=1634985949864681

Leave a Reply