История, Култура, Новини, Образование, Снимки

ОУ „Митрополит Авксентий Велешки” чества 1 ноември с празнично шествие /СНИМКИ + ВИДЕО/Стотици ученици от ОУ „Митрополит Авксентий Велешки” се включиха днес в традиционното шествие на школото по случай Деня на народните будители 1 ноември. Новото в тазгодишната родолюбива проява бе участието на бивши учители, специално поканени от училищното ръководство.
Преди да се отправят към централния площад „Захарий Зограф” всички ученици и техните учители изпълниха акапелно химна на своето училище и внимателно изслушаха поздрава на директорката Ирена Коцева. Поднесени бяха цветя на паметната плоча на митрополит Авксентий Велешки. Под звуците на фанфарния оркестър с ръководител учителката по музика Даниела Георгиева и след деца, които държаха родни трибагреници, портрети на възрожденци и голямо платно с лика на своя патрон, многобройното шествие се отправи към площада. Първата им спирка там бе пред паметника на Паисий Хилендарски, където също поднесоха цветя.
Учителят по история Димитър Балабанов говори за делото на будителите, подчерта приноса на самоковските възрожденци и обърна специално внимание на делото на патрона на училището – борецът за църковна независимост и голям дарител митрополит Авксентий Велешки. Изнесен бе рецитал, а с изпълнения на родолюбиви музикални творби се изяви вокалната група към училището „Медени звънчета”, също ръководена от Даниела Георгиева. Сред зрителите на площада бе и кметът Владимир Георгиев.
Участниците в шествието положиха цветя и пред паметника на Захарий Зограф. И на трите монумента шестващите отдадоха уважение и признание с минута мълчание.
Слънчевото, но мразовито време не стресна децата и младежите, които се прибраха в училището си преди започващата от утре до неделя ваканция. Екипи на РУП-Самоков пък оказаха съдействие за спокойното и безпроблемно протичане на шествието.

Делян Василев

Повече снимки може да видите тук: https://www.facebook.com/pg/VestnikPriatel/photos/?tab=album&album_id=1875620539134553

 

Leave a Reply