Новини, Образование, Шарен свят

ОУ „Христо Максимов”, БЧК и Ротари клуб заедно срещу насилието над деца и ученици

Самоковският Ротари клуб и ОУ „Христо Максимов” почетоха съвместно по-рано днес Международния ден против тормоза в училище, който традиционно се отбелязва в края на февруари.


Инициаторът на проявата и координатор на младежка структура на Българския червен кръст в София Гергана Вардарова, която е ученичка в 11 клас на Италианския лицей /Националния учебен комплекс по култура/, разказа на учениците за посланията и значението на този ден, познат още като „Ден на розовата фланелка”. Тя обясни, че именно след инцидент с ученик, отишъл на училище с розова фланелка през 2007 г. в Канада, е възникнал и Денят срещу тормоза в училище, който в България се отбелязва от 2012 г. Затова и днес повечето ученици бяха облечени в розово и се обединиха срещу насилието. Те носеха и символични хартиени тениски с надпис „Не на тормоза, но не за ден!” – призив за своеобразна целогодишна кампания против насилието и тормоза над деца.


В проявата се включиха учениците от първи до четвърти клас с учителите си от целодневната форма на обучение Анета Младенова, Ани Аврамова-Шейнова, Емилия Трифонова и Любомира Тинчева. Малчуганите се забавляваха, смяха и играха заедно и така осъществиха на практика идеята на този ден – децата да се обединят и заедно да посрещат общите предизвикателства. Розови балони и табло с добри думи допълниха заниманията на възпитаниците на училището.
Сред присъстващите бяха президентът на Ротари клуба Людмила Бързанова, зам.-президентът Стефан Докузов, секретарят Петрун Вардаров, паст президентът д-р Райко Масларски, както и директорката на „Христо Максимов” и член на клуба Антоанета Николова.

Делян Василев

Leave a Reply