Култура, Новини, Образование

ОУ „Христо Максимов” чества двоен празник

Снимка: Пламен Лобутов

С тържество в Младежкия дом на 13 февруари ОУ „Христо Максимов“ празнува 153 години от рождението на своя патрон на същата дата през 1867 г. и 110 години откакто учебното заведение носи неговото име.
Членовете на педагогическия колектив са взели десетки изпити, за да придобият учителска правоспособност, но един изпит е най-важен – успехът на възпитаниците ни… Бъдете хора, правете добро, то е заразно и винаги побеждава“, възкликна във вълнуващото си слово директорката Антоанета Николова.
Припомнени бяха важни моменти от краткия, но забележителен живот на твореца и човека Христо Максимов. Той е роден през 1867 г. в Самоков, а се разделя с този свят през 1902 г., едва 35-годишен. Остава в историята като поет и писател, организатор на учителското движение, издател на вестници и списания, ярък публицист, честен и достоен човек.
Ученици в своите красиви оригинални униформи, сред които и даровитата млада певица Маргарита Бочева, се включиха в програмата със стихове и песни, а като водещи се изявиха Елина Субева и Христиана Ненкова.
Началото си учебното заведение в Първи квартал води от далечната 1840 г., когато е изградена и Долномахаленската черква „Въведение Богородично”. Даскал Георги Мираз в училището при храма въвежда новата за времето си взаимоучителна метода и с това започва историята на светското училище в тази част на града ни. През 1861 г. училището има вече собствена сграда. След Освобождението е филиал на централното самоковско училище „Кирил и Методий”. През 1910 г. по предложение на тогавашния главен учител Иван Кабрански учебното заведение става самостоятелно и приема името „Христо Максимов”. До 20-те години за база на училището се ползват сегашната Сарафска къща, както и намиращата се в съседство голяма Сарафска къща. През 1926 г. тържествено е открита новата учебна сграда от тогавашния министър на просветата Никола Найденов. В 1933 г. е открит в училищния двор паметник на патрона, а няколко години по-късно началното училище „Христо Максимов” става основно.

Снимка: Пламен Лобутов

Leave a Reply