Новини, Шарен свят

Още близо тон капачки за… бъдеще

Общо 775 кг пластмасови капачки предадоха самоковски доброволци навръх 1 ноември в София по време на поредната благотворителна кампания под надслов „Капачки за бъдеще”. Внушителната бройка е била събрана на местно ниво между юли и октомври.
„Доброто заразява, обединява и побеждава! Благодаря на доброволците за всяка събрана капачка, която не струва нищо, но означава много, защо спасява човешки животи”, обърна се към самоковските ентусиасти ръководителката на кампанията на местно ниво Ели Георгиева. Тя благодари за оказаната подкрепа и съдействие и на ръководството на Общината.
Желаещите да подкрепят инициативата и занапред могат да го направят като предадат събраните капачки в сборния пункт в ОУ „Христо Максимов” /в делнични дни между 9 и 16.30 ч./ или пък ги добавят в голямото метално сърце в парк „Крайискърец”. Метално сърце вече „тупти” и в Бели Искър, а в близко бъдеще се очаква такива съоръжения да бъдат монтирани в Марица и Доспей.
Първоначалната идея на инициаторите на кампанията Лазар Радков и Мартина Йорданова е с получените средства от предаването на капачките за рециклиране да бъдат подпомогнати по-малките общински болници със закупуване на съвременни бебешки кувьози. Тази мисия бе изпълнена успешно и само в рамките на около 2 г. бяха дарени над 20 кувьоза, които замениха морално остарелите си предшественици в различни краища на страната.
Междувременно с постъпилите парични средства по банковата сметка на кампанията бяха подпомогнати със специализирана медицинска апаратура и още няколко болници, сред които бе и „МБАЛ-Самоков”, която получи пет инхалатора.
Сегашната кампания пък даде старт на ново начинание – закупуване и оборудване на специализирани детски неонатални линейки. Организаторите разкриха, че към момента в България има само едно подобно транспортно средство, което също е осигурено от дарители през 2017 г. Това, разбира се, е крайно недостатъчно и затова доброволците са се захванали с нелеката задача да осигурят специализирани линейки за регионалните центрове с неонатология клас 3.
„Знаем, че няма де е лесно, защото линейките са скъпи. Но също така знаем, че все някой трябва да го направи”, изтъкнаха Лазар и Мартина.

Leave a Reply