История, Култура, Новини, Статии, коментари

Още веднъж за чалга културата

Отклик

Когато в бр. 27 прочетох мнението на Зоя Станкова „Народна или Чалга република България” бях изненадан от разсъжденията и тревогата, с която тя повдига или по-точно надига глас срещу едно явление в нашия културен живот – чалга музиката. Но за да достигне до това отричане младата авторка не много задълбочено, но доста точно посочва слабостите в културния живот на обществото, морала и човешките ценности на „цял един народ”.
Много добро впечатление ми направи и начина, по който излага своите съждения – риторично и ясно. За опустялата сцена със самотния прожектор и дълго недокосван микрофон. За подигравката на невъзпитани младежи с идолите в нашата история чрез опозоряване на техните паметници /случило се наскоро/ и т. н. В тази поредица са намерили място и строителите на нашата демокрация – депутати и други политици.
Всичко това е изречено тревожно. С тревога за бъдещето на отечеството и младото поколение, голяма част от което, тръгнало по погрешен път, по лесното и удоволствията на живота, загърбва училището и възприема уличното възпитание. И логично следва въпросът на авторката: „На кого да се сърдим?” Самата тя отговаря: „Всеки сам на себе си, защото всеки допринася по малко и се стига до всеобщо затъване.”
Едва сега, след всичко казано, авторката споделя отвращението си от чалгата, сравнявайки я със стрийптийз, и съжалява, че децата вдигат нивото на това съмнително качество.
С отношението си към чалгата З. Станкова отправя предизвикателство към връстниците си. Към тези, които авторката пък на последвалото „несъгласие” хвали като по-умни от нашето поколение, с което съм съгласен.
Не съм съгласен обаче с ревностната защита на чалгата. С това, че я свързва с историята ни. С това, че „Ориенталските мотиви не са повод за срам” съм съгласен, но не одобрявам следващите разсъждения, че те /тези мотиви/ са „за преоценка кои сме ние, хората от Балканите, чиято кръв се раздвижва от тези ритми.” Нашата многовековна история има предостатъчно факти и събития, които да „раздвижат кръвта ни!”
Посочва се, че телевизия „Планета фолк” изпълнява най-красивата народна музика. Така е. Но колко са тези песни… А има и други телевизии, които излъчват програми с народна музика и в по-голямата си част – автентична, изпълнявана от самодейци и без хонорари от хиляди левове на концерт. Твърди се още, че красивите жени, които пеят за любов, заслужават нашето внимание. Но защо опошляват народни песни, а не пеят свои или авторски с по-смислено съдържание, без груб цинизъм и голота?

Димитър Божилов
с. Белчин

Leave a Reply