Баскетбол, Новини, Спорт

Още двама нови в “Рилски”, днес е първата тренировка на тима

Остън Калхун

Дамян Стоянов

Страховита селекция заформя БК “Рилски спортист” за новия сезон. След като си осигури услугите на четирима янки и Златин Георгиев от “Левски”, клубът ни подписа с още двама играчи – американецът Остън Калхун и Дамян Стоянов.
Всички нови попълнения ще бъдат представени пред феновете в „Арена Самоков” днес – вторник, 27 август, в 19 ч., когато е първото занимание на тима през подготвителния период. Запалянковците няма да могат да видят единствено Калхун, който трябва да оформи документите си за пребиваването в България и ще закъснее с няколко дни.
Остън Калхун е висок 201 см и идва от университета “Боулинг Грийн”, с който се е състезавал в първа дивизия на NCAA. В последния си сезон иностранецът има средни показатели от 15.1 точки и 7.1 борби на мач.
Интересното е, че освен с добри отигравания в подкошието, Калхун е блестял и със стабилна стрелба от тройката. С 36.6 % успешни изстрели от далечно разстояние той е бил лидер на отбора си в последния сезон.
“Много съм развълнуван от възможността да започна професионалната си кариера с “Рилски спортист”. Знам, че трябва да помогна съставът да се представи на ниво в турнира “Еврочалъндж” и в останалите надпревари. От това, което съм чул и видял, Самоков е чудесно място за мен и наистина очаквам с нетърпение да бъда част от този голям проект,” заяви чужденецът пред официалния сайт на клуба.
Другият нов – Дамян Стоянов, е роден на 20 февруари 1993 г. и е възпитаник на школата на “Овергаз”. Той е сред най-добрите юноши на тима и изобщо сред връстниците си в страната.
През есента на миналата година младокът замина за кратко в Щатите, за да се опита да сбъдне американската си мечта. Там заигра в Little Big Horn College и участва в първенството между училищата от “Джуниър колидж” в САЩ. В 22 мача с фланелката на Little Big Horn College Дамян е записал солидно КПД от 13 точки, 4.8 борби и 2.8 асистенции, с успеваемост от 50 % от близко и средно разстояние и 36 % от тройката.

Leave a Reply