Зимни спортове, Култура, Новини, Спорт, Статии, коментари

Още като гимназист Пепо Попангелов бе за пример

От все сърце подкрепям инициативата на Община Самоков за набиране на средства за изграждане на паметник на Петър Попангелов – старши.
Въпреки ограничените ми възможности ще участвам в дарителската набирателна сметка.
Освен това искам да разкажа какъв ученик беше Пепо, защото имаме 4-годишен съвместен ученически живот като гимназисти през 1946–1949 г. Бяхме един „неразделен клас”, а ние с него често седяхме на един чин. Веднага искам да подчертая, че Пепо беше абсолютният лидер на класа, най-добрият ученик по всички предмети и най-вече по разказвателните и езиците, най-добрият футболист в отбора на класа, а по-късно и на гимназията. Той беше и най-добрият атлет, особено в бяганията и скоковете, и, разбира се, най-добрият скиор, а по-късно и треньор и спортен деятел в продължение на целия си съзнателен живот. Кой не го знае – не само в Самоков, но и в България и Европа!
Но искам тук да разкажа и за едно друго негово качество – той беше изключителен другар, с голямо сърце. Ето един случай, който потвърждава това:
Първото си изкачване до хижа „Мусала” дължа на него. Той организира нашия клас, той го поведе по стария път за Боровец, а оттам – по известната пътека за хижата. Всеки самоковец по наше време знаеше за Голготата – най-трудното изкачване почти пред хижата. Пепо не само окуражаваше изморените си другари, но лично носеше багажа на по-закъсалите, в това число и моя, а в хижата разнасяше чай на всички и създаваше планинарски дух у нас, непосветените в туризма. В планината бързо преминава умората. Следваха огънят край езерото, песните и игрите до полунощ.
Такъв си беше Пиеро (така го наричахме тогава). Първи в учението, първи в спорта, незаменим другар на всички. Как да не го признаеш за лидер на класа!
Сигурно са стотици скиорите от Самоков, допринесли нашият град да бъде безспорната ски столица на страната ни тогава. Но между тях името на Петър Попангелов ще грее със златни букви. Ето защо аз и моето семейство ще участваме в прекрасната инициатива на Общината.

Любен Янкулов

Leave a Reply