Култура, Новини

Павлина Григорова представи „Объркана дори в съня” и „Интимно в бяло” в Самоков

Писателката Павлина Григорова трогна самоковци при представянето на своите две най-нови книги – „Объркана дори в съня” и „Интимно в бяло” в Общинската библиотека „Паисий Хилендарски” на 20 януари. Авторката на общо 27 книги бе представена от филолога Христо Христов и редактора на последната й книга Румяна Пелова.
Музикална интродукция от специално подбрани мелодии на китарен ансамбъл „Акустика” още в самото начало погали душите на присъстващите и ги настрои за нежната и оптимистично-чувствителна душевност на писателката.
„Сюжетът на „Объркана дори в съня” е толкова завладяващ, че човек започне ли да чете, няма да може да остави книгата”, категоричен бе Хр. Христов. Става въпрос за изключително силна, открадната и заслужена любов, по неговите думи. В книгата литературният критик открива и много символи, чиито значения като космически елементи доближават човека до космически измерения. Водата, името на главния герой, както и мястото на първата среща между него и главната героиня, никак не са случайни, посочи още Христов.
Сборникът „Интимно в бяло” пък го е накарал да се просълзи още при четенето на първия разказ. Авторката заслужи топли думи за това, че „разказ се пише трудно, а тя е успяла да се справи с това, да предаде нещо, което не се случва на всеки, да види анекдотичното, да извлече поуката.”
Редакторката Р. Пелова довери, че е трябвало до влезне на пръсти в душевността на един чужд свят: „Павлина е самобитен автор с невероятен специфичен език и колоритна като изказ. Виждайки това, хората освен нейни читатели, стават и почитатели”, развълнувано сподели Пелова и покани присъстващите на 9 февруари да гостуват отново в библиотеката, когато ще бъде представена най-новата книга на авторката – „Родена в новото време”.
Павлина Григорова прегърна с думите си Самоков и своите гости. Тя изрази възхищение от развитието на града ни и посочи като майстори на перото местните творци Зинаида Хаджимитова, Магдалена Хаджиангелова, Христо Христов.
Писателката се занимава и с дърворезба, но е психолог по образование. Има изключително труден живот. Майка е на три дъщери и баба на три внучки. Тя сама разкри, че се бори за запазване на българщината, на богатия ни речник. За пета поредна година издава пета благотворителна книжка под егидата на „Българската Коледа”. „Това е моя лична кауза”, възкликна тя. Боли я за можещите хора в България, които заради липса на средства в сферата на културата не пробиват напред. Твърди, че не я интересува колко книги ще продаде. „Единственото, което ще отнеса от тази вечер, са погледите и сълзите в очите на присъстващите”, довери Григорова.
Стана ясно, че е „избягала” от много добро издателство, за да може сама да си бъде издател, сама да определя темите, за които да пише.
Гл. библиотекар Албена Ихтиманска, която бе и водеща на трогателната среща, връчи цветя на писателката с благопожелания. Григорова пък раздаде с удоволствие автографи на своите читатели и почитатели.

Яна Василева

Leave a Reply