Новини

Пазете се от измами!

В условията на извънредно положение много хора са склонни да действат прибързано, под влияние на емоции. Същевременно тази ситуация е „добра среда” за развиване на престъпни намерения.
Във връзка с това МВР предупреждава гражданите да се пазят от нежелани посегателства. Основното е да не се дават пари на непознати по никакъв повод!
Ето и някои конкретни съвети:
Измамниците използват желанието на хората да помагат на полицията, други пък ще се възползват от страха и несигурността около разпространението на коронавируса. Не им позволявайте да злоупотребяват, проявявайте бдителност.
Бъдете много подозрителни към всяко телефонно обаждане или съобщение, с което организация или институция ви подтикват да предприемете незабавни действия за даване на пари по повод разпространението на коронавируса! Измамниците могат да използват различни варианти. Например:

  • Могат да ви подведат, че полицията търси съдействие от вас при провеждане на операция за задържане на телефонни измамници
  • Възможно е обаждане от непознат, който се представя за лекар и твърди, че ваш близък или роднина е заразен с коронавирус и е необходимо да заплатите определена сума за неговото лечение
  • Могат да ви подлъжат, че трябва да платите пари за освобождаване на колетна пратка, съдържаща лекарства, ваксини, отвари и др. за лечение на коронавирус инфекция или медицински предпазни средства – маски, ръкавици и др.
  • Измама е и даването на „капаро“ за закупуване на лекарства, ваксини срещу коронавирус, медицински предпазни средства и др. на по-изгодни цени.

Не се доверявайте на обаждания от непознати или представящи се за полицаи, лекари, ваши близки или роднини, особено, ако ви искат пари за лечение на коронавирус, закупуване на ваксина, лекарство и др. Запазете самообладание. Към момента няма ваксини, таблетки, отвари, лосиони или други продукти, с рецепта или без рецепта, за „излекуване“ от Ковид-19 – онлайн или в магазин!
Ако имате съмнения, че ваш близък или роднина е заразен с коронавирус, потърсете информация от здравните власти или се свържете с тел. 112.
Игнорирайте онлайн оферти за ваксини, лекарства и др.
В случай на посещение на домашния ви адрес от непознати, независимо дали са облечени в защитни медицински облекла, изисквайте задължителна легитимация за удостоверяване на принадлежността им към органите на МВР или здравните власти. При съмнение за опит за неправомерни действия позвънете на тел. 112!

За да се предпазите от кражби и грабежи:
– използвайте предимно електронни начини на плащане (банкови карти)
– не носете в себе си големи парични суми
– не съхранявайте големи парични средства в домовете си

Съвети към представителите на фирмите:
– не съхранявайте в офиси и търговски обекти големи парични суми – по възможност ги депозирайте в банкови институции
– вземете мерки за охраната на стоките, които остават в наличност в търговските обекти
– юридически лица, които ще продължат да работят (в частност хранителни магазини и аптеки), и към момента имат значителен оборот, да създадат организация за ежедневно инкасиране /а при необходимост – и по няколко пъти на ден/ на паричните средства, за да не се допуска събиране и пренасяне на големи суми
– в работещите търговски обекти при необходимост да бъдат наети допълнително лица за охрана, контрол и организация при пазаруване на гражданите

Мерки по отношение на хранителните продукти:
– обръщайте внимание на обявените цени по стелажите на търговските обекти и стойността им при заплащането на каса
– не се предоверявайте на обяви в интернет сайтове, предлагащи хранителни продукти и стоки от първа необходимост от неизвестни източници, както и не пазарувайте от импровизирани пазари
– бъдете бдителни при теглене и разплащане с електронни платежни инструменти, за да не придобият измамници неправомерно данни от тях

По отношение на лекарствата:

– закупувайте лекарствени продукти и медикаменти единствено от лицензираните аптеки и дрогерии
– дрогериите и сайтовете за продажба на лекарствени продукти по интернет могат да предлагат само лекарства, които не се отпускат по лекарско предписание; уверете се, че тези сайтове имат разрешение за търговия на дребно по интернет, както и регистриран стационарен обект
– не всички предпазни маски, облекла и антибактериални гелове са медицински изделия – такива са само закупените от лицензирани аптеки и дрогерии
– в случаи на завишени цени на лекарствени продукти и медикаменти съобщете на компетентните органи – Изпълнителната агенция по лекарствата, Комисията за защита на потребителите, Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени продукти, или подайте сигнал на тел. 112.

х х х

От прокуратурата и МВР междувременно заявиха , че започват масирани проверки за спекула с основни храни и лекарства, както и за предотвратяване на телефонни измами и мародерства.
Призивът е всички да бъдем дисциплинирани и да спазваме препоръките; да се грижим за себе си, за близките и околните; по възможност да останем вкъщи, за да пазим по този начин човешкия живот.

Leave a Reply