Паисиеви дни в Самоков

С голям концерт на ансамбъл „Българе“, презентация за родното място на Паисий Хилендарски, две изложби и религиозен ритуал бяха чествани в продължение на три дни в Самоков 300-годишнината от рождението на родоначалника на Българското възраждане и 260-годишнината от написването от бележития ни сънародник и земляк на „История славянобългарска“.
Тържествата започнаха на 17 юни в зала „Самоков“, където жителите и гостите на града ни бяха приветствани от вицепрезидента Илияна Йотова, която очерта значението на делото на великия хилендарец.
„Дни като Паисиевите и места като Самоков ни карат да се чувстваме горди българи“, отбеляза пък областният управител Дарина Николаева, която връчи поздравителен адрес на кмета на Самоков Владимир Георгиев.
Сред присъстващите бяха и депутатите Васил Зашкев, Иван Ченчев и Юрий Козлов.
Представен бе силно въздействащият с патриотичния си заряд премиерен спектакъл на ансамбъл „Българе“ – „Паисий“.

На следващия ден – 18 юни, секретарят на асоциация „Онгъл“ и наш съгражданин доц. д-р Константин Рангочев представи в Градската художествена галерия „Проф. Васил Захариев“ своята презентация „Самоков – родното място на Паисий Хилендарски“. Изтъкнати бяха силни доказателства в подкрепа на твърдението, анотирано в заглавието. В този дух бе и споделеното от дългогодишния краевед Иван Ненов за семейството и рода на безсмъртния монах.
Директорът на Историческия музей д-р Веселин Хаджиангелов откри изложба „Делото на Паисий Хилендарски“ с фотоси от музейния архив, дарени от известния фотограф Петър Бобев.
Събралите се положиха венци и цветя пред паметника на Паисий Хилендарски на централния градски площад „Захарий Зограф“.

С тържествена архиерейска литургия на 19 юни, в неделя, бе почетена паметта на преподобни Паисий Хилендарски. Известно е, че сега се навършват и 60 години от канонизирането през 1962 г. за светец на невероятния родолюбец от Българската православна църква.
На гроба на Паисий в двора на храм „Св. Никола“ бе отслужен заупокоен присадий и бяха поднесени венци и цветя. Кметът Георгиев подари на Негово преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на софийския митрополит и български патриарх Неофит, мемориална писалка с посвещение по случай славните юбилеи.
Междувременно в центъра на Самоков – на Ларгото, бе подредена мобилна изложба, посветена на годишнините. Експозицията включва общо 14 платна с изображения на публикации, пиздания и преписи на Паисиевата история.
Изложбата е дело на Държавния културен институт, Българската академия на науките и Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ и е предоставена на Община Самоков по нейна инициатива.
Пана, посветени на 300-годишнината от рождението на Отец Паисий, бяха поставени и на спирките за градския транспорт в Самоков.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*