Паисий е роден в Доспей, а не в Банско – Каракачанов да се извини!

Снимка: архив

Несъгласие

В сутрешното предаване на Българската национална телевизия на самия 1 ноември – Ден на народните будители, бе тиражирана от вицепремиера Красимир Каракачанов неистина за родното място на Отец Паисий – че това е… Банско.
По този повод изпратих протестни писма до министър-председателя Бойко Борисов, самия Каракачанов и БНТ. Приложих и стр. 197 от книгата за Паисий на чл. кор. проф. Христо Христов.
Никой не може да си позволява да лъже, още повече, че и като самоковец Паисий все пак е български македонец или македонски българин, а Каракачанов е и лидер на ВМРО.
Настоявам г-н Каракачанов незабавно да коригира казаното в същото предаване и време или да докаже, че то е вярно! Ако не се даде възможност да се коригира неистината за Банско, това ще бъде унижение за целия български народ. Народът ни няма нужда от лъжи за осъществяването на своите национални идеали. Лъжите и корупцията доведоха до всеобщо отвращение от България във Вардарска Македония.
Народният македонски диалект в Самоковско е на ке-, всички думи от народния говор са македонски. Самоков е интелектът, умът, смелостта и честността на Македония!
С думите си в телевизионното предаване, че „…Паисий е роден в Банско…“ Каракачанов предизвика недоумението и студеното мълчание даже на събеседниците си в студиото. Дълго време никой от тях не обели нито дума, с което искаха да подчертаят несъгласието си с неговото твърдение.
Близкото до Самоков село Доспей е родното място на Паисий, а гробът на възрожденеца е в Самоков, в гробницата в двора на черквата „Свети Никола”. Ако държавата осигури необходимите средства /а има такава финансова възможност/ за радиовъглеродно датиране и ДНК-сравнение, елементарно е това да бъде доказано научно.
Подобно е становището за родното място на Паисий Хилендарски на Левски и Раковски /във в. „Дунавска зора”/, на Константин Иречек, проф. Иван Шишманов, проф. Марин Дринов, акад. Снегаров и много други авторитетни възрожденци и учени.
Лъжата за Паисий не може да бъде простена. През 2014 г. в отговор на обявен от тогавашния президент Росен Плевнелиев конкурс за откриване на гроба на Паисий, изпратих предложение, за което ми бе даден и входящ номер – че това е описаната по-горе гробница в Самоков, където Паисий е живял през последните десетилетия от своя живот и преди смъртта си е помолил синовете на прапра… дядо ми поп Никола да бъде погребан при него. Пише го и в Хилендарската кондика.
На 4 юли 1798 г. в Хилендарския манастир дякон Марко донася от Самоков последните грошове, събрани за манастира от Паисий в Самоков. Ако се приеме, че пътят от Самоков през Станимака /дн. Асеновград/ до Атон е бил около две седмици, Паисий е починал около 18 юни същата година. Заедно с това дякон Марко съобщава, че Паисий е погребан „…на харно място в Самоков, в гроба на поп Никола…” Свикналият на послушание и преклонение от комсомолските си години Плевнелиев изглежда се уплаши и не посмя да гъкне.
Когато пък в 1761 г. Лаврентий става игумен на Хилендарския манастир, условията за живот и работа на Паисий в този манастир стават непоносими и той бяга в Зографския манастир.
Моля министър-председателя г-н Борисов да посъветва г-н Каракачанов да се извини за допуснатата грешка.

Инж. Любчо Луков
Самоков, ул. „Васил Левски“ № 8
/Б. Р. Писмото поместваме с известни съкращения/

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*