Новини, Туризъм

Пак искат да прекръстват Мусала

Снимка: Добромир Фингарски

Евентуалното прекръстване на Мусала отново излезе на дневен ред. В официално писмо от 31 май новият управител на Софийска област Илиан Тодоров поиска президентът Румен Радев да смени името на първенеца на Югоизточна Европа, тъй като сегашното звучало „чуждо, нелепо и неразбираемо”.
В писмото се предлага най-високият връх на Балканите да бъде наречен на името на св. Иван Рилски, небесен закрилник и застъпник на българския народ. Подобни предложения от страна на лидера на „Атака” Волен Сидеров и от други представители на партията /чийто член е и Ил. Тодоров/ се правят вече повече от десетилетие. Според националистите днешното име на върха е насилствено наложено по времето на Османското владичество.
Предложението бе посрещнато резервирано от страна на най-големите партии – ГЕРБ и БСП. Преди години и тогавашният президент Росен Плевнелиев отклони подобно искане.
На 13 юни пък известният историк проф. д-р Искра Баева изрази мнение, че не трябва отново да се сменя името на върха, тъй като „всяка промяна показва наличие на политически или обществен проблем”. Проф. Баева добави, че „не е известно как са наричали този връх в епохата на Първата и Втората българска държава, за нас името е традиционно и не смятам, че трябва отново да се сменя.”
Мусалла означава място за молитва върху камък. Историята не помни друго име на върха с изключение на известен период през 50-те години на миналия век, когато той се е наричал Сталин.

1 Comment

  1. Name

    Защо да се променя името – османско или не, това е част от историята ни!

Leave a Reply