Памбос Агапиу преди Балканския салса конгрес: „Боровец е най-хубавото място на света”

От 27 до 29 октомври в Боровец ще се състои 11-ят Балкански салса конгрес. Организатор е Памбос Агапиу, кипърски танцьор и международен съдия по спортни танци, основател на „Памбос денсинг сентър“. По негова покана в курорта ще дойдат повече от 3000 души, които ще танцуват в 6 зали на 7 хотела – „Рила“, „Самоков“, „Ела“, „Ледени ангели“, „Янакиев“, „Иглика палас“ и „Айсберг“. Разговаряме с Памбос Агапиу за магията на Боровец, за програмата на конгреса и за звездите, които ще дойдат в Рила.

– Г-н Агапиу, защо избрахте Боровец за домакин?
– Обичам много този курорт. За мен това е най-хубавото място на света. Влюбих се в Боровец още през 1996 г., когато дойдох тук за пръв път. Оттогава прекарвам в Рила много време и държа всеки мой гост да усети красотата й. През 2007 г., когато се наложих в България, реших да организирам първия Балкански конгрес по салса. Поканих всички мои приятели от Гърция, Турция, Румъния и Сърбия. Бях убеден, че те също ще се влюбят в Боровец. Предложих им да дойдат заедно с учениците от техните школи и да направим курорта нашето място на Балканите, където да танцуват талантите, които нямат възможността да се изявят на голямата сцена в Европа. Искахме да покажем, че можем да правим чудеса на едно чудесно място. През първата година запазих места за 200 души, а дойдоха 1000. Почти никой не вярваше, че в планината ще се съберат толкова много танцьори, при това през октомври. Сега имаме гости и от Италия, Франция, Белгия, Холандия, Германия, Англия, Израел, Египет, Кипър, Обединените арабски емирства. Много хора идват заради магията на планината. Някои от тях за пръв път виждат сняг, което е незабравимо изживяване.
– Каква е програмата на конгреса?
– Започваме в петък с уроци от 18 ч. От 22 ч. ще има 30-40 шоута, на които всяка школа ще представи танците си. От 24 ч. до 7 ч. сутринта следват партита в различни зали и с музика на живо. Ще има повече от 120 изпълнители на салса, кюбан, бачата, кизомба, танго, анимации, Балкански хепи ауър. В събота, от 11 ч. преди обяд до 6 ч. вечерта в 7 зали 7 преподаватели ще дават уроци. След това отново ще има шоута, уроци и много танци. В неделя ще се състои състезанието за най-добрите двойки по бачата, салса и т. н. – Balkan Salsa Open. Най-важното е, че всичко това ще носи балканската атмосфера. Тук може да се усети горещата балканска кръв и как гърци, българи, румънци ставаме едно семейство. През трите дни на конгреса в Боровец няма да има нито един навъсен човек, всички ще бъдат усмихнати. Ще танцуват, ще се запознават с останалите участници. Основната ни цел е да се забавляваме. Има и хора, които не танцуват, а някои идват в Боровец за 11-и път. От петък до неделя няма почивка, но тъй като въздухът е чист се наспиваме за 3-4 часа.
– Трябва ли да можеш да танцуваш, за да участваш в конгреса?
– Не. Имаме 4 зали за начинаещи и всички, които правят първи стъпки в танците, са добре дошли. Дори и да не им се танцува, хората може да се насладят на атмосферата, на ресторантите и на добрата кухня, да се разходят на чист въздух и да завържат нови приятелства. Могат да гледат шоупрограмите и да участват в партитата. За всеки има по нещо и на никого няма да е скучно.
– Ако човек не е регистриран може ли да участва?
– Продаваме пропуски за партитата и за уроците на място. Почти всички хотели в Боровец са разпродадени и едва ли ще има свободни стаи. Но всички хотели и ресторанти, всички, които работят в курорта, ни помагат много. Отличната организация се дължи и на тях. Заслугата за успеха на конгресите е обща – целият курорт ни съдейства, за да може всеки последен уикенд на октомври в Боровец да е пълно, както е на Нова година.
– Кои са най-известните гости на конгреса?
– В Боровец ще дойдат много звезди, наши приятели. Те танцуват наравно с другите. Ще дойде например Йоанис Тамайо, който е най-известният танцьор на кюбан. Джереми Ями е спец по кизомба, Габи и Естефи са експерти по бачата и салса. Майк от „Данс лайф” ще поведе любителите на хип-хопа. Гостите са много и всеки от тях готви страхотни изненади. Тук ще бъдат и участниците в най-добрите школи от Гърция, Румъния, България. „Лос Памбос денс къмпани“ ще представи новата си хореография и ще направи шоу. Но най-важното е, че в Боровец ще станем едно семейство. Не се делим на звезди и на обикновени танцьори. Надявам се всички да усетят магията на Рила.

Страницата подготви: Росица Стойкова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*