Паметен знак на Константин Фотинов откриха в Турция

Край турския град Бурса на 23 ноември бе открита паметна плоча на първооснователя на българската журналистика и наш съгражданин Константин Фотинов.
Инициативата на Асоциацията на журналистите от Мудания и Бурса бе подкрепена от Съюза на българските журналисти. На тържествената церемония в понеделник присъства 7-членна българска журналистическа делегация, водена от главния секретар на СБЖ Иван Върбанов. В състава на делегацията бяха включени самоковските журналисти Надка Вардарова и Тодор Попов. Тук бе и консулът на България в Бурса Евгени Василев.
Ив. Върбанов благодари на турските колеги за начинанието и им предаде поздрави от председателя на СБЖ Снежана Тодорова, която по здравословни причини бе възпрепятствана да пристигне на откриването.
„Нашето утре е свързано с нашето вчера. Ето защо ние подхождаме към дейността и делото на Константин Фотинов с голяма отговорност, като осъзнаваме мисията си завещаните от него ценности да успеем да предадем на бъдещите поколения. Съюзът на българските журналисти работи за осъществяването на този проект повече от 15 години”, изтъкна в приветствието си г-н Върбанов.
Председателят на турската журналистическа асоциация Явуз Герчекчи изрази респект от делото на К. Фотинов и признание за подкрепата и съдействието на СБЖ при осъществяване на инициативата.
Присъстващите бяха топло приветствани и от консула Евгени Василев.
Представителите на двете организации и г-н Василев засадиха на определеното място чинар в знак на признание към делото на бележития българин и в името на добросъседството.
На фона на националните флагове на България и Турция церемонията започна с едноминутно мълчание в знак на почит към делото и мисията на Константин Фотинов. Тържествено прозвучаха химните на двете страни.
Сред присъстващите бяха кметове, представители на обществени организации, много журналисти.
Разменени бяха подаръци. От името на кмета на Самоков Владимир Георгиев на г-н Герчекчи бе връчен сувенир от мед с изобразен един от символите на града ни – Голямата чешма, изработен от самоковския майстор на художествени занаяти Добрин Николов.
Даден бе и коктейл.

х х х

На паметната плоча е изобразен ликът на Фотинов и са посочени най-важните факти от неговата биография като публицист, учител и обществен деятел.
Домакините обещаха да се грижат за новозасаденото дръвче, докато то израсне и стане голям чинар. Самото място за паметния знак и дървото е имот на турски журналист – Хъмзи Хашал, който го е подарил на професионалната си организация, за да бъдат почетени по подходящ начин паметта и делото на Фотинов.
Самото място се намира в м. Картал тепе /Орлов връх/ и от него се открива чудесен изглед към историческото селище Тирилийе, което се намира в община Мудания на област Бурса, на брега на Мраморно море.
Паметният знак бе открит в изпълнение на проект на турската журналистическа асоциация в рамките на подготовката на регионалните периодични издания в югоизточната ни съседка за работа в периода, подготвящ присъединяване на страната към ЕС.
От рождението на Фотинов /1785 г./ сега се навършват 230 години. Забележителният самоковец е издавал своето списание „Любословие” – първото българско периодично издание, в Измир /Смирна/ през периода 1844-1846 г. Бурса е на около 350 км от Измир, но има някои сведения, че Фотинов е минавал и може би е и работил известно време там. Освен това в близо тримилионната Бурса сега живеят около 300 хил. души, които са изселници от нашата страна или техни наследници.
К. Фотинов е починал в Истанбул /Цариград/ през 1859 г.

х х х

Делегацията на СБЖ разгледа някои забележителности на градовете Мудания и Бурса и гостува на колегите от в. „Йени Мудания” /”Нова Мудания”/.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*