Паметна плоча на инж. Иван Иванов бе открита в Мала църква

В Мала църква на 8 ноември бе открита паметна плоча на чл. кор. инж. Иван Иванов. Той е бил кмет на София в периода 1934-1944 г., проектирал е Рилския водопровод за столицата, както и язовирите „Бели Искър“ и „Искър“. Роден е в Сливен през 1891 г. Доброволец е в Балканската и Междусъюзническата война. Завършва висшето си техническо образование в Германия. От този свят си отива в София през 1965 г.
За живота и делото на забележителния специалист и общественик говори акад. Ячко Иванов. Инж. Виктор Шарков, първи зам.-председател на Националния клуб на строителите-ветерани, благодари на дарителите и на всички участвали в изграждането на монумента. Председателят на Камарата на строителите инж. Валентин Николов заяви, че с паметния знак се слага началото на инициатива за отдаване на признание на най-заслужилите български строители.

Кметът на Самоковска община Владимир Георгиев приветства инициаторите – Националния клуб на строителите-ветерани и Камарата на строителите, и благодари на всички участници в благородното дело, като изтъкна и подкрепата, оказана от Общината.
Инж. Шарков, инж. Николов и Вл. Георгиев откриха монумента, пред който след това бяха поднесени венци и цветя.
Сред присъстващите бяха строители-ветерани, както и наследници на инж. Иван Иванов.

х х х

Паметният знак е поставен непосредствено до началото на водопровода „Рила – София“.
Общината е финансирала благоустрояването на пространството пред паметната плоча, а спонсор на извършените строително-монтажни работи е бил Любомир Лобутов.
От Клуба на ветераните благодариха на главния архитект на Общината арх. Надежда Клинчева, както и на проектантите арх. Десислава Лазарова, инж. Георги Цурев, на техническия ръководител Делян Кирилов, директора на общинското строително предприятие инж. Николай Стойнев, на Димитрина Чапкънска, Петър Кьосев и останалите работници, благоустроили пространството.
За изграждането на паметната морена със средства са помогнали инж. Благой Козарев, Любомир Пейновски, инж. Васил Василев, инж. Иван Коджаманов, Красимир Милушев, Данаил Попов. Съдействие е оказал кметът на Мала църква Иво Петров.
Скулптор е арх. Ашот Саркисян, а главен изпълнител – „Фючър Конструкшън“ ЕООД /Павел Павлов/.
Материалите са предоставили „Бекастрой“ ООД /Йорданка Пашова и инж. Йордан Маринов/, „Монтажи 94“ ООД /Александър Боев/, „ТИС“ ООД  /Чавдар Йорданов/, инж. Димитър Ников.
С техника са помогнали „Главболгарстрой Холдинг“ АД, „Тотал“ ООД /Емил Николов/ и „Диана Ойл“ ООД /Йордан Галев/.
Безвъзмезден труд са положили инж. Георги Цурев, инж. Катя Масларска, арх. Десислава Лазарова, Данаил Попов, Васил Иванов, Бойко Лазов, Любомир Николов, Александър Вучков.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*