Паметна плоча на Кузман Шапкарев откриха в Благоевград

„Искаме да изтрием прахта от нашите герои и да събудим патриотизма у съвременния българин”, каза при откриването на паметна плоча на Кузман Шапкарев в едноименното училище в Благоевград на 23 май един от потомците на възрожденеца – Марио Примджанов.
Кузман Шапкарев е останал в историята като бележит етнограф, фолклорист, журналист, публицист, общественик, културен деец и учител, будител на българщината в Македония, борец за независима българска църква, основател и пръв директор на Солунската българска мъжка гимназия и член на БАН.
Роден е през 1834 г. в Охрид, а си отива от този свят през 1909 г. в София. Последните си години прекарва в Самоков и в столицата. По спомени последните му думи са: „Мили мои, пазете българщината в Македония!…” Негови наследници са живели и работили в Самоков.
На церемонията при откриването на паметната плоча в самото навечерие на празника на българската просвета и култура присъстваха кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов и бившият министър на културата в последния служебен кабинет Рашко Младенов, родственик на Кузман Шапкарев.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*