Паметна плоча на хижа „Мальовица” ще напомня за големия Боян Петров

Почитта към изчезналия в началото на май във вечните снегове на Хималаите алпинист Боян Петров намери изражение в поставянето на негова паметна плоча на фасадата на хижа „Мальовица” на 20 октомври.
„Бояне, няма да те забравим”, е краткото, но силно послание на монумента. Посочени са и 10-те осемхилядници, изкачени от алпиниста, както и единадесетият – Шиша Пангма, в чието подножие смелият българин остана завинаги.
В Хималаите и съседната планинска верига Каракорум се намират всичките 14 върха в света, високи над 8000 м. Голямата цел на Боян бе да изкачи всеки от тях, а преди бялата смърт да го застигне, той не успя да стъпи единствено на първенеца Еверест /Джомолунгма/ – 8848 м, четвъртия Лхотце – 8516 м и шестия Чо Ою – 8201 м.
„За мен Боян се нарежда сред най-големите алпинисти на България”, възкликна авторът на идейния проект за плочата Георги Петров-Пингвина, член на Управителния съвет на БТС.
„Петров създаде самочувствие у младите от една страна, а от друга – като човек с повишено ниво на кръвна захар, той вдъхна кураж и надежда на хиляди диабетици у нас и по света”, подчерта Методи Савов, участник в две експедиции до Еверест – през 1984 г., когато стъпва на върха, и през 2004 г., когато е ръководител на екипа.
„Съни беше голяма работа…”, успя да отрони доц. д-р Петър Берон, колега-зоолог на Петров в Националния природонаучен музей.
Стотици млади и по-възрастни планинари положиха цветя.
Идеята за плочата е на Сдружението на алпинистите-ветерани „Мальовица” и е подкрепена от БТС. На откриването присъстваха и близки и колеги на Боян.
Припомняме, че на 14 и 15 юли т. г. хиляди изкачиха вр. Мальовица /2729 м/ в памет на човека, алпиниста, научния работник и природозащитника Боян Петров. Районът около хижа „Мальовица” се смята за люлка на българския алпинизъм, а и едноименният рилски красавец е последният връх, който Петров е изкачил преди да замине на експедицията в Азия. През юли бе изпълнено и желанието на Боян на хижата да бъде поставена книга за впечатления, по подобие на дневника му по пътеката до м. Копитото на Витоша.

Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*