Паметникът на ракетчика би бил акт на признание за родолюбието на стотици военнослужещи

Отворено писмо до самоковските общински съветници

Защо? С този въпрос се обръщаме към вас, общинските съветници на Самоков, по повод на вашето поредно, в продължение на повече от две години, отрицателно гласуване на сесиите на Общинския съвет относно построяването на Паметник на ракетчика, който да бъде допълнение към съществуващия артилерийски паметник в центъра на града.
Уважаеми общински съветници, ще си разреша да ви напомня, че Самоков е люлката на Ракетните войски на България. През 1961 г. във вашия град беше създаден първият учебен ракетен център за обучение на офицери и сержанти за нуждите на Ракетните войски на Българската армия. Във вашия град се формира и първото ракетно съединение на Сухопътните войски, което на 28 август 1962 г. проведе и първата бойна стрелба на Ракетните войски на Българската армия на ракетния полигон на Русия – Капустин Яр.
Вие много добре знаете, че Ракетните войски на България през близо 40-годишното си съществуване бяха възпиращия щит и надеждната опора на националната сигурност на Родината ни. Те осигуряваха и необходимия паритет на Балканите.
За увековечаване на този исторически акт на Ракетните войски на Българската армия създадохме инициативен комитет за доизграждане на вече съществуващия в центъра на града артилерийски паметник с поставяне на ракета между оръдията.
Осигурена е снета от въоръжение учебна ракета. Благодарение на дарители – офицери, сержанти и войници, служили в бившите четири ракетни поделения на Самоков, осигурихме финансирането за изготвяне на идейния проект.
Изказваме благодарност и на главния редактор на в. „Телеграф” г-н Васил Захариев, и на главния редактор на в. „Над 55” г-н Любомир Михайлов за безплатното публикуване на нашата дарителска кампания.
Остава да се гласува на сесия на Общинския съвет в Самоков поставянето на ракетата на съществуващия вече артилерийски паметник, оформянето на фундамент за ракетата, облицоването и поставянето на възпоменателна плоча.
Изграждането на ракетно-артилерийския паметник е гордост за стотиците военнослужещи – ракетчици и артилеристи от Самоков, служили достойно в поделенията на града.
Планираме, ако вие гласувате положително за тази наша родолюбива и патриотична инициатива, през март 2019 г. да открием ракетно-артилерийския паметник под патронажа на президента на Република България или министъра на отбраната.

Председател на Инициативния комитет:
Генерал-майор /з/ Вълчо Фотев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*