Паметникът на Юлиус Милде в Туристическата градина да се обнови

В горната част на Туристическата градина в началото на века бе поставена паметна морена в чест на чешкия лесовъд Юлиус Милде, който идва в България след Освобождението и има големи заслуги за залесяването, включително в Боровец и изобщо в Самоковско, както и за този парк. Инициативата беше хубава, но от поставянето на морената се минаха 10-15 години, текстът на нея избледня и вече почти не се чете. Необходимо е да се обнови с по-четливи и трайни букви. По този въпрос се писа преди време, но нищо не се предприе. Добре е да се добавят и поне годините на раждането и смъртта на Юлиус Милде – голям специалист и приятел на България и нашия край.
Освен това е добре да се оформи благоустроена пътека от алеята в горната част на градината до самия паметен знак. Той е монтиран в зелена площ, встрани от алеята, и човек трудно би го забелязал. Сега това е още по-належащо, защото с благоустрояването в горната част на парка, с изграждането на фитнес площадка и повторното откриване на ресторант „Парк Бистрица” този район на Туристическата градина става особено оживен.
Разбира се сега, през зимата, предлаганото трудно би могло да се направи, но нека да се запланува, тъй като скоро ще се приема общинският бюджет за годината, пък ще му дойде времето и за работа – пролетта не е толкова далеч.

Редакционно

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*