Паметник на Анастас Карастоянов ще има при Чорбаджийската фурна

Първият български и самоковски фотограф Анастас Карастоянов ще бъде увековечен чрез паметник, който ще бъде поставен в историческата зона на старата главна улица, на площадчето при Чорбаджийската фурна.
Мемориалът ще бъде дело на авторката на статуетката за националната награда за фотография „Анастас Карастоянов” Маргарита Иванова и на скулптора Спас Киричев, създател на новия паметник на Константин Фотинов. Анастас Карастоянов ще бъде изобразен с фотоапарат, а зад фигурата му ще бъде поставено пано с плочки, наподобяващи релефни фотографски плаки.
Площадчето при Чорбаджийската фурна ще бъде благоустроено и озеленено. Там се предвижда и оформянето на кътове за отдих.
Така ще продължи оживяването и ансамбловото изграждане на тази историческа зона на града ни. Както е известно, наблизо до пространството с бъдещия паметник се намира и Доспевската къща, в чийто приземен етаж пък в близко бъдеще се планира да се създаде под формата на музеен кът възрожденско фотографско ателие.
По принцип окончателно решение за изграждане на паметника трябва да вземе Общинският съвет на своята предстояща сесия през юли. Начинанието ще се съгласува, разбира се, и със съответните институции.
Новата инициатива бе обсъдена на 4 юли с участието на кмета Владимир Георгиев, секретаря на Общината Ангелина Вангелова и главния архитект арх. Надежда Клинчева.
Осъществяването на идеята през настоящата година ще ознаменува и двата века от рождението на Анастас Карастоянов. Видният самоковец се появява на бял свят през 1822 г. Негов баща е родоначалникът на българското книгопечатане Никола Карастоянов. Като фотограф синът прави чудесни портрети на Васил Левски и на други големи българи. От 2017 г. по решение на Община Самоков бе учредена национална награда за фотография на името на Анастас Карастоянов.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*