Паметник на Гоце Делчев бе открит в Самоков

В града ни на 10 ноември бе открит паметен знак на големия български революционер Гоце Делчев. Състоя се военен ритуал с участието на представително формирование от Националната гвардейска част.  Официално морената с образа на големия българин и надпис бе открита от вицепремиера, министър на отбраната и ръководител на ВМРО Красимир Каракачанов и от кмета на Самоков Владимир Георгиев.
„Гоце Делчев е роден в българския град Кукуш, учи в българската Солунска гимназия и във военното училище в София – български офицер, български учител, български революционер…
Избира да се върне в поробена Македония и да пали българите в тяхната жажда за свобода. И там намира своя край – убит в сражение с турските поробители. Може би днес някой в нашата западна съседка не е прочел добре историята си и се чуди какъв е Гоце. Ако има това съмнение, може да прочете стотиците писма, статии и другите материали, които е написал Гоце Делчев. А може и да дойде в хубавия български град Самоков, да сложи едно цвете на неговия паметник. И тук да прочете какво е казал той: „Ние се борим за автономията на Македония и Одринско. За да ги запазим в цялост за бъдещето обединение на България“, заяви Каракачанов.
Той добави, че не може да се прави никакъв компромис с въпросите, свързани с българската история.
Отслужен бе молебен. Даден бе и залп в памет на великия българин.
Пред новооткрития паметник бяха поднесени венци от името на министъра на отбраната, началника на отбраната, самоковското общинско ръководство, ВМРО, граждани. И заря ознаменува събитието.
Инициативата за поставяне на паметния знак е на самоковската организация на ВМРО, а съдействие и подкрепа е оказала Общината. Сред присъстващите бяха депутати, представители на областната управа, дейци от Македонския научен институт, членове на Сдружението на българските родове от Македония и др.
Паметният знак е издигнат в градинката пред бл. 1 в кв. „Самоково“, в близост до ул. „Гоце Делчев“.

х х х

Известна е важната роля, която Самоков и районът ни играят в епохата на Възраждането, в борбите на българите за освобождение и  национално обединение.
През 1897 г. в Железарското училище в града ни Гоце Делчев създава революционен кръжок, чиято цел е да подпомага борбите на българите в Македония за освобождение. По-късно към кръжока се присъединяват и ученици от Американския колеж.
При подготовката на Илинденско-Преображенското въстание Гоце Делчев посещава няколко пъти Самоков, Бели Искър и Говедарци заради стратегическото гранично разположение на района. Известно е, че оттук са минавали четите за Банско и Разлог, за да се борят за свободата на българските земи в Македония.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*