История, Култура, Новини

Паметник на опълченците бе открит в Самоков навръх 1 ноември

На връх Деня на народните будители – 1 ноември, в центъра на града ни бе открит паметник на самоковските опълченци и участници в Освободителната руско-турска война 1877-1878 г.
„Подвигът на опълченците грее като легенда през вековете… Прекланяме се пред всички, които с кръвта си написаха историята на България”, възкликна в словото си кметът Владимир Георгиев и припомни отговорността в това отношение на днешните поколения. Кметът и благодари на Гражданския комитет, подел преди няколко години инициативата за изграждане на мемориала.
Директорът на дирекция в Министерството на отбраната Иво Антонов посочи, че с новия паментник се продължава традицията самоковци да почитат паметта на своите заслужили предци-родолюбци.


Кметът Георгиев и областният управител Илиан Тодоров откриха скулптурната композиция, край която застана почетен караул. Тържествено прозвуча „Мила Родино” в изпълнение на военен оркестър. Развя се родният трицвет.
Новият паметник, родил се за живот в годината, когато се навършиха 140 лета от победата на руските и българските воини в Освободителната война, бе осветен от архиерейския наместник в Самоков протоиерей Михаил Колев, който произнесе и христолюбиво и родолюбиво слово.
С едноминутно мълчание и падане на колене граждани и воини почетоха паметта на героите, част от които оставят костите си в епичната битка за освобождение от поробителите.
Положени бяха венци от името на Министерството на отбраната и на Община Самоков. Трогателен бе моментът, когато и много граждани и деца също положиха един след друг цветя в израз на преклонение пред подвига на опълченците.
В невероятно топлия за сезона ден сред множеството бяха и председателят на Общинския съвет Силвия Стойчева, зам.-кметът Васил Сайменов, секретарят на Общината Ангелина Вангелова и др. Водеща бе Веска Тодорова, гл. експерт „Връзки с обществеността” в Общината.

х х х

Новият паметник е издигнат по инициатива на Граждански комитет с ръководител Бойчо Стамболийски и по решение на Общинския съвет. Проектът е на арх. Станислав Константинов, а скулптор е Марин Марков.
Централната фигура е на опълченец със знаме в ръка. На седем бронзови пана са изписани имената на 88 самоковски опълченци и участници в Освободителната война. Изобразени са също опълченски кръст и лаврови клонки. Изписани са и думите: „Поклон от признателните поколения”.
За мемориала бяха предвидени по решение на местния парламент общински средства в размер на 41 400 лв.
Първоначално от името на Гражданската инициатива бе подготвен друг проект за паметник, изработен безвъзмездно от инж. Спаска Шехтова и одобрен от съответните областни и държавни инстанции. По-късно бе представен и проектът на М. Марков. Инж. Шехтова изтегли своята разработка и общинските съветници приеха да се осъществи сегашният проект.

Тодор Попов

Leave a Reply