Култура, Новини

Паметник на Фотинов откриват в турския град Бурса през ноември

Паметна плоча на Константин Фотинов ще има и в Бурса – четвъртия по големина град в Турция, стана ясно на международната журналистическа среща на страните от Балканския и Черноморския регион, състояла се на 20 и 21 септември във Варна.
Инициаторите за поставянето на паметния знак на нашия велик съгражданин – първоосновател на родната журналистика, са Съюзът на българските журналисти и Асоциацията на журналистите в Мудания /съседен град на Бурса/, с подкрепата на община Нилюфер, която е район на двумилионна Бурса.
Медийният форум се проведе в Международния дом на журналистите в Златни пясъци. Сред присъстващите журналисти от Русия, Украйна, Турция, Сърбия и България бяха ръководители на Международната организация на журналистите и на Европейската журналистическа федерация, председателят на СБЖ Снежана Тодорова, главният секретар на съюза Иван Върбанов. В срещата, като представители на самоковското журналистическо дружество, участваха Надка Вардарова и Тодор Попов.
Паметната плоча на Фотинов ще бъде вградена в столетен чинар, който е под специалната грижа на община Нилюфер. На монумента ще бъде представена и биографията на забележителния възрожденец.
Работата по проекта продължава. Предвижда се монументът да бъде открит официално през ноември т. г.
Участниците във форума бяха поздравени чрез пряка видео връзка от кмета на община Нилюфер Мустафа Бозбей.
„Фотинов! Може би тази дума у всеки от вас предизвиква някаква мисъл и асоциация. Български журналист, който издава първото българско списание „Любословие“ в Турция. Отдаването на почит към неговата памет ще бъде от голяма полза за нашите добросъседски отношения. Когато говорим за свободна медия, независима медия, медия, която твори в името на мира, се сещаме за всички журналисти. Един от тях е Фотинов. С цел отдаване на почит на българския просветител ние избрахме дървото на дълголетието – чинара. Чинарът се намира в Балканската махала на Бурса, където живеят предимно изселници от България. До дървото ще бъде поставена паметна плоча и ще бъде изграден малък парк. Така и ще предадем на бъдещите поколения жива паметта за делото на Фотинов”, изтъкна в обръщението си г-н Бозбей.
Както е известно, Константин Фотинов става родоначалник на българския периодичен печат със списанието си „Любословие”, което започва да излиза в Измир /Смирна/ през 1844 г. Сега в този регион – в отдалечения на около 300 км северно от Измир друг голям град – Бурса, паметен знак ще напомня за епохалното дело на видния българин.
Срещата във Варна премина под надслов „Икономическата криза свършва, но кризата в медиите – не! Защо?”. Приета бе и декларация, в която се протестира остро против репресиите срещу журналисти и задушаването на свободното слово.

Leave a Reply