Култура, Новини

Паметник на Чакър войвода ще правят в Продановци

Дългогодишна мечта на жители на Продановци е на път да се осъществи. Инициатори от селото отправиха призив и започнаха да събират дарения за издигането на паметник на Чакър войвода, чийто род произхожда от Продановци.
На храмовия празник на параклиса „Успение Богородично” край селото на 22 август в специална урна /поставена на маса с бюст-макет на Чакъра/ стотици хора пускаха своята скромна лепта. Предстои обявяването на банкова сметка за набирането на още средства за благородното начинание.
Както е известно, през тази година се навършват 200 години от рождението /1815 г./ на Христо Проданов – Чакър войвода. Слово пред събралите се миряни по този повод произнесе председателят на Краеведското дружество в Самоков Георги Захов. Той разказа за героичните дела на хайдушкия предводител и добави, че Продановци е и родно място на известния зограф Иван Иконописец, и на четника на Чакъра и сподвижник на Левски Иван Илчов Валявичара /Иван Вуруко/. От селото произлиза и родът на ген. Тодор Кантарджиев, автор на книга за войводата.
Родолюбивата атмосфера допълниха с изстрели от пищов и пушка участници в клуба на любителите на старинни оръжия „Чакър войвода” /основната част от членовете на патриотичния клуб пък бяха заминали за Шипка, за да вземат участие по това време във възстановка на върха по случай годишнината от епичните боеве на българските опълченци и руските воини с турците през август 1877 г./.
В началото на празничния ден водосвет отслужи свещ. Любомир Мишков. В службата участва и игуменката на Девическия манастир в Самоков Пелагия. Отец Любомир освети хляба и курбана.
Сред местните жители и техните гости бяха народните представители Ирена Коцева и Радослав Стойчев, кметът на общината Владимир Георгиев, общественици.
Своеобразният събор бе организиран от семейство Емилия и Георги Драганови със съгласието и помощта на Иван Мачунов. Параклисът е построен преди десетина години от Ив. Мачунов и покойната му сега съпруга Наташка Мачунова по тяхна инициатива.

Leave a Reply