Памет за Асен Терзийски

Десетки социалисти, антифашисти и симпатизанти се поклониха на 4 септември пред паметника на Асен Терзийски. Положени бяха цветя от народния представител Радослав Стойчев, кмета Владимир Георгиев, Общинския съвет на БСП, ветерани, граждани.
С едноминутно мълчание и падане на колене бе почетена паметта на дългогодишния секретар на Работническата партия в Самоков, загинал броени дни преди 9 септември 1944 г. – на 4 септември.
За живота и делото на нашия съгражданин разказа Катя Дамянова. Асен Терзийски е роден на 5 август 1905 г. Останал отрано сирак, преживява трудно детство и младост, овладява дърводелския занаят. Няколко години в края на 30-те и в началото на 40-те години на миналия век е в затвори и концлагери. През април 1944 г. става партизанин. Участва в прочутата акция край Жабокрек, където е ранен. Само 12 дни по-късно е предаден и убит край Доспей.
Трогателен бе разказът на дъщерята на антифашиста доц. Лидия Терзийска за нейния баща. Освен спомени тя цитира и отзиви на близки и съратници за обществения деятел и човека Асен Терзийски.
Сред присъстващите на поклонението, организирано от Клуба на ветераните-социалисти и Общинския съвет на БАС, бяха и внукът на героя със семейството си, както и зам.-кметът Васил Сайменов, общински съветници, бившите кметове на града ни инж. Боян Черешаров, Елена Каменова, инж. Георги Големинов и др.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*